TURİZM OLGUSU VE SİNOP TURİZMİ.doc

Genel Bir Bakış Açısı

Erken Bronz döneminden bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan Sinop, sahip olduğu tarihî ve kültürel değerler bakımdan çok zengin bir kültüre sahip olan bir il. Cenevizlilerden Greklere, Rumlardan Yahudilere kadar birçok kültür mozaiğinin yaşandığı Sinop, ülke turizmindeki yerini bugüne kadar alamadı. Gerek propaganda gerekse gelişen turizm anlayışına karşı etkili yatırımlar yapılamaması Sinop’u hak ettiği yere bir türlü taşıyamadı.

Turizm Alanında Birçok Eksik Mevcut
1960’lı yıllarda çok küçük bir nüfusa sahip olan Sinop daha sonraki yıllarda yayılım açısından gittikçe genişledi ve beraberinde yeterli altyapılar oluşturulamadı. Meselâ şehir planlamasında peyzaj düzenlemesine yeterince eğilinmedi. Oysa başta Saat Kulesi olmak üzere Sinop’ta birçok sivil mimarî örnekleri bulunuyor. Geçmişte Yahudi ve Rumların yaşadığı mahalleler ve sokaklar da dâhil olmak üzere Sinop yer, yer âdetâ bir beton kentine dönmüştür.

Turizm Kriterleri Belirlenmedi
Taşıdığı öz değer açısından turizm gelirleri geç fark edilmiş olsa gerek, Sinop’ta bazı girişimciler daha doğrusu turizm gönülleri turizm seferberliği başlattılar. Bu dönem içinde Sinop’un adı İngiltere’de, Balkanlarda duyurulmaya çalışıldı. Fakat hiçbir devlet desteği olmadan, finansmanı tamamen turizm gönülleri tarafından sağlanarak tanıtım yapılmaya çalışıldı. Hâlbuki Sinop’un bir “turizm kenti” olması için gerekli olan kriterlerini de belirlemesi lâzımdı. Kısa vadede ne tür tedbirler alınabilir, orta vadede ne yapılabilir, uzun vadeli neler plânlanabilir sorularına cevap verecek elde hazırlanmış bir kriter ve plân henüz yok.

Sinop’ta Turisti Uzun Süre Tutacak Tedbirler Alınmalıdır
Sinop’ta turisti uzun süre konaklatacak çözüm yollarının bulunması gerekir. Yarımada, Cezaevi ve Selçuklu yapıları gibi cazibe merkezlerine sahip! Bunlara ilin tabiî ve kültürel zenginliklerini kattığımızda ortaya müthiş bir turizm potansiyeli çıkıyor. Ancak Sinop bu cazibe merkezlerini bir türlü harekete geçiremiyor. Tarihî Cezaevi’ne yapılacak yatırımlar sürekli olarak askıda kalıyor. Turistler günü birlik gelip gidiyor. Yıllardır kazı yapılan alanları genişletemediğimiz için bir günde gezip geri dönülebilir.

Turizme Canlılık Kazandıracak Öneriler
* Sinop’ta bir gümrük kapısına ihtiyaç vardır.
* Devletin turizm yatırımcısını Sinop’ta teşvik etmesi lâzımdır.
* Üniversite turizm sektöründe Sinop’un rolünü artırıcı projeler üretmelidir.
* Sinop turizmini sadece Sinop’u terk edip başka illerde ve büyük şehirlerde işlerini kurmuş zengin Sinopluların geliş gidişine göre ayarlamak yanlıştır.
* İlçe ve diğer yerleşim yerlerinin turizme daha çok açılması lâzımdır.
* Turisti Sinop’ta bir günden fazla konaklatabilmek için sörf, av, plaj, arkeoloji ve mitoloji faktörleri ile turizme çeşitlilik katmak gerekir.
* Deniz altına dalışları turizm kazancına çevirecek ve kaçak dalışları tamamen önleyecek hukukî düzenlemelere ihtiyaç vardır. Sinop sahilleri korsanlara âdetâ tamamen açık gibidir.
* Seyyar satıcıların turistin rahat dolaşmasına mâni olduğunu hepimiz biliyoruz.
* Üniversite kazı programlarının neresindedir dersiniz?
* Özel İdare Bütçesinden turizm yatırımlarına yönelik olarak ayrılan ödenek ne kadardır? “Tarımsal altyapısı hazırlanmış bir turizm kenti” olma vizyonuna rağmen, ilçelerde turizme yönelik bir atak faaliyet yoktur. Belediye başkanları ve kaymakamlara hayli vazifeler düşüyor. Üniversitenin kongre turizmi için gerekli olan altyapı çalışmalarını süratle ikmâl etmesi gerekir.
* Dağ turizmine yönelik olarak yapılan yatırımların çoğaltılması ve devlet ve özel sektör eliyle desteklemesi lâzımdır.
* Kaplıca turizminde hayli zayıf olan Sinop bu alana yönelmelidir.
* Yerleşim birimlerinin birbirleriyle ilgili ulaşım problemlerini daha sıhhatli çözümler bekliyor.
* Önemli yerleri ve tarihî arkeolojik değerlerin tanıtımında bilgilerinden istifade edilen turist rehberleri devletin bilgilendirmesi ile yeni bilgilerle takviye edilmeli, turiste doğru, net ve yanlışsız bilgiler intikal ettirilmelidir.
* İskelelerimizin ıslahına yönelik olarak mevcut iskelelere “hava yastığı” konulması ve temiz tutulması sağlanmalıdır.
* Sinop’un ilk yerleşim yerlerinden biri olan Kale Yazısı Mahallesi, Sinop Kalesi çevresi, tarihî dokusu korunarak, turizme yönelik ciddi bir peyzaj düzenlemesiyle turizme açılabilir. Balıkçı lokantaları, küçük atölyeler düşünülebilir.
* Turistik konaklama alanları kadar eğlence alanlarının da turistin görüp içinde eğlenmek isteyeceği biçimde kaliteli yatırımlarla yeniden düzenlenmesi gereklidir.
* Turizmin tam anlamıyla telâffuz bile edilmediği Nisan ayında sayıları her yıl artan miktarda turistler Sinop’ta sadece birkaç gün kalıp geri dönüyorlar.
* Sinop merkezde Sinop Üniversitesi öğrencilerinin ihtiyacını gidermek üzere yeterince yurt kapasitesi arttırılamadığından öğrencilerin yatak ihtiyaçlarını karşılamak üzere pansiyonculuk özendirilmelidir.
* Yunanlıların Midilli’ye ulaşımda kullandıkları gibi sürat tekneleriyle ilçelerimize seferler düzenleyerek ilâve yeni alternatifler getirmeliyiz.
* Deniz rezervleri (su altı parkları) yönünden önemli bir değere sahip olan Sinop’ta su altı parkları oluşturmak çok mu zordur?
* Sörf, yelken ve su kayağı için yılın her ayı Sinop’ta yeterli rüzgâr vardır.
* Turizme çeşitlilik kazandırmak üzere yat yarışları düşünülebilir.
* Folklorik özellikler, mahallî şenlikler ve festivaller turizmin emrinde yeni ufuklar açmalıdır.
* Sinop hava limanı inşaatı ikmal edilmeli ve hava ulaşımı problemi çözülmelidir.
* Turizm Bakanlığı’nca Sinop turizm teşvik kapsamına alınmalıdır.
* Turistik tesisler arasındaki rekabet sonucunda tur operatörlerine verilen ayrı, ayrı fiyatlar bu sahada Sinop’un daha fiyat tarifesinin bile oturmadığını göstermiyor mu?
* Üniversite’de Rus dili ve edebiyatı bölümünün açılması, Rus turistlerin Sinop’a ilgi duymalarını sağlayacaktır. Akıllıca yapılmış bir uygulama olacaktır.
* Turistik müesseseler arasındaki rekabet sadece fiyatlarda değil, turiste verilen hizmet kalitesinde de kendini göstermelidir. Turizmin çeşitlendirilmesi için teşvik, plan ve program, tek seslilik ve istikrar şarttır.
* Mahallî idarelerin temsilcilerinin turistik gayeyle düzenlenen iç ve dış turizm fuarlarına katılmalarında birçok faydalar vardır. Mahallî idare temsilcilerine ve bu idarelerin personeline yeni ufuklar kazandırır.
* Belediyelerin imar planlarındaki turistik yatırım alanlarının gayesine uygun olarak kullanılması sağlanmalıdır.
* Gönüllü olarak yapılan turistik çalışmalarda profesyonel faaliyetlerin koordineli devamı belki de resmî bir destekle ve elle mümkündür.
* Turizm Bakanlığı’nca Sinop’un turizm teşvik kapsamına alınmasını sağlayacak bir lobi faaliyetine ve bürokratik engelleri aşacak işin ehli insanlara ihtiyacı vardır.
* Sinop’un e n azından karayolu açısından bir geçiş noktasında olmaması bir dezavantajdır.
* Sinop’ta belki de araç park yerlerinin çağdaş emsallerine öncelikle ihtiyacımız vardır.
* Turizmi reklâm kampanyalarıyla teşvik etmeliyiz. Kırsal bölgelerimizde dağ sporları ve av turizmi açısından mevcut potansiyel yeniden değerlendirilmelidir.

SONUÇ:
Geleceğin sektörü olarak görülen turizm sektörü, kazançları yanında bir dizi sorunları da içerisinde bulunduruyor. Konuya yakın uzmanlar, turizmden daha fazla kazanç elde etmek için hem turizmi çeşitlendirmek hem de ziyaret edilen yerlerin sayısını arttırmamız gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda en fazla sıkıntı çeken yörelerimizden biri de Sinop’tur. Tarihî değerleri bakımından büyük bir öneme sahip olmasına rağmen turizmden hak ettiği payı alamıyor. Turizm açısından Sinop’ta yeterli altyapı yatırımlarının yapılmadığını görüyoruz.

Sinop’ta turizm yatırımı yapanlara gereken destek bugüne kadar verilmemiştir. Bütün bunların dışında, Sinop’un mevcut turizm potansiyeli de verimli olarak kullanılmıyor.

Sinop’un dış tanıtımı için topyekûn bir kampanya başlatılabilir.
Sinop’ta turizmi geliştirmek adına turisti daha fazla tutabilmek için aktivitelerin arttırılması gerekir. Devreye üniversite de konularak kongre turizmine ağırlık verilebilir. Sinop’taki turistik yatırımları devletin mutlak surette desteklemesi lâzımdır. Ayrıca Sinop’ta gümrük kapısının açılması gerekir.

Sinop’ta turizmci ilgi bekliyor. Sinop’un değerinin lâyık olduğu kadar bilinmemesinden turizmciler dertli. 23.02.2016

Ekrem YAMAN
Sinop Vali Yardımcısı
Web: www.ekremyaman.com.tr
E-posta: [email protected]