Yayıncılık alanındaki teknolojik gelişmelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. HD yayıncılıktan 4, Full HD yayıncılıktan ise 2 kat yüksek çözünürlük oranına sahip olan 4K Ultra HD yayıncılık daha detaylı ve net görüntü vaat ediyor. Teknolojik gelişmelerin sınırlarını zorlayan 4K Ultra HD yayıncılığın ilk olarak sinema ve belgesel alanlarında kullanılacağı düşünülüyor. Şimdilerde ise daha çok dijital filmlerde ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir çözünürlük formatı olan 4K Ultra HD yaklaşık 4 bin piksele ve 3840×2160 oranında görüntüye sahip. Ayrıca saniyede 50 tam kare görüntü sunan 4K teknolojisi ile spor karşılaşmaları ve özel efektli içeriklerde elde edilen sonuç daha akıcı oluyor.

4K Ultra HD yayıncılığın Rio de Janeiro’da gerçekleştirilecek olan 2016 Olimpiyatları’nda büyük bir sıçrama gerçekleştirmesi ve ticari anlamda hizmete başlaması bekleniyor. 2 yıl içinde gerekli standartlar ve altyapı çalışmaları oluşmasının ardından, 4K yayınlar evlere girecek.

UZMANLAR UYARIYOR; ALMAYIN

Uzmanlar, teknolojik ürün satıcıları tarafından “4K Ultra HD Yayın” etiketi ile satışa sunulan cihazların alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Tüplü televizyondan plazma ve LCD’ye geçiş sırasında piyasaya çıkan “HD Ready” televizyon kullanıcıları mağdur olmuş ve bu televizyonların HD yayınları gerçek kalitesinde gösteremedikleri ortaya çıkmıştı. Bugünlerde aynı tartışma Ultra HD teknolojisi için yapılıyor. Uzmanlar, Ultra HD TV olarak satılan cihazların, 4K teknolojisinin evlerimize girmesinin ardından görüntüyü göstermekte bile yetersiz kalacağını söylüyor.
Editör: Vitrin Haber