Bir dönemin sembolü haline gelen ahşap oyuncaklar, yeniden çocukların gözdesi haline geldi. Ahşap malzeme ve organik boya kullanılarak üretilen oyuncaklar, pazar payını ve ürün çeşidini her geçen gün artırıyor. Nasrettin Hoca'dan Fatih Sultan Mehmet'e, Keloğlan’dan Karagöz Hacivat’a kadar 100'e yakın figürü oyuncak haline getiren Neva Toys, kaybolmaya yüz tutmuş topaç, fırıldak gibi geleneksel oyuncakları da yeniden çocuklarla buluşturuyor. Anne babalarda geçmişteki oyuncaklara büyük özlem olduğunu anlatan Neva Toys Genel Müdürü Sertaç Ercan, "Çocuklar için üretilen ucuz ve sağlıksız oyuncakların yaygınlaşması, sanal bilgisayar oyunlarının artması anne babaları yeniden sağlıklı doğal oyuncaklara yöneltiyor. Hiçbir kimyasal madde kullanmadan kayın ağacı ve sertifikalı boya kullanarak oyuncaklar üretiyoruz. Oyuncakları üretirken Osmanlı ve yakın tarihteki oyuncakları inceledik.
Günümüz modern çocuğunun seveceği tarza uyarladık. Yabancı masal kahramanları yerine kendi tarihimizden, kültürümüzden esinlenerek oyuncaklar tasarladık. Çocuklar sanal oyunlar nedeniyle gerçek oyun kültürünü yitirdi. Çocukların psikolojik ve zihinsel gelişimine olumlu etki oluşturmak için psikolog ve pedagoglar eşliğinde oyuncak üretiyoruz. Çocukları bilgisayar başından kaldırarak yeniden gerçek oyun kültürüne sahip olmalarını hedefliyoruz" diye konuştu.

Osmanlı ve Selçuklu sarayında şehzadelerin oyuncaklarından ilham alarak yeni bir seri hazırladıklarını da ifade eden Ercan, "Şehzadeler başta olmak üzere saray çocuklarının oyuncakları genellikle ahşaptan yapılan hayvan figürleri, kara ve deniz taşıtlarından oluşmaktaydı. Geleneksel oyuncakları günümüz modern çocuklarının seveceği tarzda yeniden yorumladık. Tahta atlar, topaç ve fırıldaklar, Karagöz-Hacivat, Nasrettin Hoca, Fatih Sultan Mehmet, Ramazan davulcusu, Ayasofya, Sultanahmet, Kız Kulesi gibi tarihi figürlerin de oyuncaklarını ürettik. Tarihi ve milli değerlerimizden esinlenerek oyuncaklar üretiyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da ahşap oyuncaklara ilgi sürekli artıyor. 20 çeşit ile başladığımız üretimde bugün 100'ün üzerinde oyuncağa ulaştık. Hedefimiz şu anda 4 ülkeye olan ihracatımızı 10 ülkeye çıkararak, 200 ürün çeşidine ulaşmak. Şehzade oyuncakları serimize Osmanlı ve Selçuklu'nun belli başlı padişahlarının oyuncaklarını da ekleyeceğiz" diye konuştu.

BÜYÜKLER DE KENDİNE OYUNCAK SATIN ALIYOR
Neva Toys'un sağlıklı oyuncaklar üretmeyi prensip edindiğini söyleyen Genel Müdür Sertaç Ercan, Anadolu kültürünü ve milli değerleri çocuklara tanıtmak için sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirdiklerini ifade etti. İlk başlarda 20 civarında ahşap oyuncakla yola çıktıklarını, anne babaların yoğun ilgisiyle ürün çeşidini 100'ün üzerine çıkardıklarını belirten Ercan, "Şu anda 30-40'lı yaşlardaki anne babaların çocukluğunda oynadığı topaç, fırıldak, Karagöz-Hacivat gibi oyuncakları yeniden üretiyoruz. Bakteri barındırmayan kayın ağacından üretilen oyuncaklar organik sertifikalı boyaları sayesinde çocuklar için çok güvenli.

Ucuz ve sağlıksız plastik oyuncaklar yerine anne babalar ahşap oyuncakları tercih etmeye başladı. Bundan 5 sene önce mağazalarda ahşap oyuncak bulmak imkansızken, bugün her mağazada mutlaka birkaç çeşit de olsa ahşap oyuncaklar yer almaya başladı. Mağazalarda bu oyuncakları gören anne babalar hem kendileri hem de çocukları için oyuncak satın alıyor. Satışımızın yüzde 40'ını büyüklere yapıyoruz. Geleneksel oyuncaklara büyüklerin ilgisini gördükçe yeni ürün çeşitlerimizde 20 yaş üstünü de dikkate almaya başladık. Bu anlamda rekabetçi Nevka denge oyuncakları ve ahşap bloklarımız büyük talep görüyor. Yakın bir zamanda kurmalı mekanik oyuncaklar, tahta at serisi, araba, kayık ve padişahların oyuncaklarıyla ürün çeşidimizi artıracağız" dedi.
Editör: Vitrin Haber