Milli Eğitim Temel Eğitim Şube Müdürlüğü, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sinop Temsilciliği ile Ada Anaokulu ortaklığında yapılan çalıştayda, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve Linux dağıtımı olan milli işletim sistemi PARDUS’un tanıtımı yapıldı. 

Sinop Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Davut Kaya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Tamer Yurtseven, Sinop Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yüksel Sandalcı, 19 Mayıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Birimi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çoruh, Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Musa Yılmaz, Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğretim Elemanı Memnun Demir, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sinop İl Temsilcisi Fatih Özcan, , Ada Anaokulu Müdürü Kenan Köylü ile çok sayıda bilgisayar öğretmeni katıldı. 
Çalıştayda bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, çalıştayın milli işletim sistemi PARDUS’un tanıtımı noktasında büyük önem taşıdığını söyledi. Türkkan; “Bu günkü toplantımızda PARDUS sistemini kurumlarımızda kullanmaya başlamamız halinde bu sistemin bizlere ne gibi getirileri olur ya da bizden neleri götürür bunu tartışacağız. Umuyorum sizler ve bizler açısından faydalı bir toplantı olur. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi. 

MİLLİ MÜCADELE SAMSUN'DAN, MİLLİ BİLİŞİM MÜCADELESİ İSE SİNOP'TAN BAŞLADI
Programda daha sonra söz alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Tamer Yurtseven, Türkiye için bilişim alanında büyük önem taşıyan milli işletim sistemi PARDUS’un, milli eğitim bakanlığı bünyesinde yaygın bir şekilde kullanılabilmesi adına ilk adımın Sinop’tan atılacağını söyledi. Yurtseven; “19 Mayıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Birimi Başkanlığı, Sinop Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, TÜGVA Sinop İl Temsilciliği ve Ada Anaokulu ile ortaklaşa yaptığımız bir projemiz vardı. Bu projemizle Sinop ilinde bulunan ve yaklaşık 500 bin TL maliyetli olan Uzaktan Eğitim Merkezini bir PARDUS eğitim merkezine dönüştüreceğiz. Burada öğretmenlerimize PARDUS eğitimleri vereceğiz. Buradaki amacımız kurumlarımızı ve ülkeyi bu konuda bilinçlendirmek. Yaptığımız eğitimler sonrasında burası bir PARDUS eğitim merkezi haline dönüşecek. Asıl hedefimiz ise Milli Eğitim Bakanlığında, Sinop İl Milli Eğitim Temel Kurumları başta olmak üzere tüm ülke genelinde milli işletim sistemimize geçmek.  Şu anda Asker Alma Daire Başkanlığı (ASAL), 6 adet belediye ve 2 adet hastane PARDUS sistemine geçen kurumlar. Milli Eğitim Bakanlığında ise herhangi bir geçen kurum yok. Milli mücadelemiz biliyorsunuz Samsun’dan başlatıldı. Biz de bilişim alanında ki mücadelemizi Sinop’tan başlatmak için Sinop uzaktan eğitim merkezinden milli işletim sistemimiz PARDUS’a geçiş çalışmasını başlatıyoruz. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığının kullandığı MEBBİS ve E-okul uygulamaları zaten çalışıyordu. Doküman Yönetim Sistemi (DYS)’de son günlerde bir güncelleme yapıldı ve bu alanda gerekli güvenlik ayarları yapılarak şuanda biz Milli Eğitim Bakanlığı üzerinde Pardus işletim sistemi ile tüm işlemlerimizi yapabiliyoruz. DYS’de veri alış verişi yapabiliyoruz. Bu tamamen milli ve ücretsiz bir yazılım. Ülkemizin milli kaynaklarını daha kullanılabilir bir hale getirebilmek için bu uygulama büyük önem taşımakta” dedi. 

ADINI ANADOLU PARSINDAN ALDI 
Konuşmasında milli işletim sistemi PARDUS’un içeriği hakkında bilgiler veren l Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Tamer Yurtseven,  PARDUS adının, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan geldiğini söyledi. Yurtseven; “2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, PARDUS, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. PARDUS'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır. Planlamasına 2003 yılında başlanan sistemin ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlandı. PARDUS, 2013 sürümü ile beraber bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamakta. Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi sürümü olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanmaktadır. PARDUS 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmamakla birlikte TÜBİTAK tarafından "PARDUS" isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK'tan bağımsız bir topluluk tarafından PARDUS Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanmaktadır” diye konuştu. 
Diğer katılımcıların da birer konuşma yaptığı çalıştay, karşılıklı fikir alışverişi ile son buldu.
Editör: Vitrin Haber