İSOFF’un organize ettiği Baja Troia Turkey, 26 Ekim Çanakkale’de Truva Atı’nın önünde muhteşem bir katılımla start aldı. 4 gün boyunca 60 ekip 808 km’lik parkurda nefes nefese bir yarış çıkardılar. Gündüz ardı ardına start alan motosikletler, ATV’ler, Ralli araçları ve Raid grupları, gece de projektörler altında ikili kalkış şeklinde hazırlanan Özel Seyirci Etabında mücadele ettiler. 4 günlük mücadelenin ardından Ralli Genel Klasmanda Intercity / Ahmet Ünlü-Semih Noyan birinci gelirken, Motosiklet kategorisinde Ümit Salkım birinci oldu. Raid Kategorisinde birincilik kupasının sahibi Utku Mestçi-Soner oldu.
 
Tanınmış Türk otomobil ve motosiklet yarışçıları yanı sıra İtalya, İsrail, Romanya, Yunanistan, İngiltere ve Endonezya’dan yarışçıların start aldığı organizasyon off-road disiplininde Türkiye’de koşulan ilk uluslararası formatta yarış olarak İstanbul Off Road Kulübü tarafından Çanakkale’de organize edildi. Ralli Art’ın 7 araçlık ekiple start aldığı yarış East EuropeanToutTerrain Series takviminde 5. ayak yarışı olarak koşuldu.
 
26 Ekim Perşembe gecesi projektörler altında start alan Prolog etabı ertesi günün start sıralamasını belirledi. 
Yarışın en zorlu etaplarının yer aldığı 27 Ekim Cuma günü koşulan ILION, HOMEROS ve IDA Etapları, şiddetli fırtına ve yağmur nedeni ile iyice zorlaşan parkurda yarışçılara zor anlar yaşattı.  28 Ekim Cumartesi günü DARDANOS, PARİS, İSOFF ve PRİAMOS etapları yoğun yağmur altında koşuldu. Yarışmacı ekiplerden bir kısmı çamur nedeni ile kayganlaşan parkurda yoldan çıktılar. 29 Ekim Pazar günü WILUSA, SKAMANDROS ve BARIŞ Etapları ile yarış tamamlandı.

OFF ROAD DAYANIŞMASI YARIŞLARA DAMGA VURDU
Tüm ekipler, etap içinde hasar gören araçlarını gün sonunda toplamaya çalışıp ertesi gün yarışa hazırlanmak için uğraş verirken, off road dayanışması ön plana çıktı. Türk yarışçılar ve görevliler, sorun yaşayan yabancı ekiplere her türlü desteği verdiler. İlk kez Türkiye’de bu tarz bir yarışa katıldıklarını belirten yabancı yarışçılar hem parkurların yapısından ve etap seçiminden çok memnun kaldıklarını ve çok zevkli bir yarış yaşadıklarını dile getirdiler.
Çanakkale’de yapılan BajaTroiaTurkey motosiklet sınıfında bir birinden çekişmeli yarışlara sahne oldu. M1, M2 ve Atv sınıflarında sporcular hem etaplarda zorluklara hem de birbirileri ile zamana karşı mücadele ettiler. Uzun parkurlarda iddialı pilotların yakıt sorunuyla finişi zorlanarak görmeleri diğer sporcuları sınıflarında üst sıralara taşıdı. M1 sınıfında Ümit Salkım (STMOK-Yamaha), M2 sınıfında Fahrettin Altınkök (UMOK-Sherco) ve ATV sınıfında da Emre Muharrem Sağlam (SMYRNA-Canam) yarışı ön sıralarda götürdüler.  
  
4 günlük BAJA TROIA TURKEY sonunda Çanakkale meydanında kurulan podyumda kupalarını alan yarışçılar hemen ardından fener alayı ve havai fişek gösterileri ile coşkulu bir Cumhuriyet Bayramı kutlaması da gerçekleştirmiş oldular.
  
Motosiklet Kategorisinde Ümit Salkım birinci gelirken, ikinci yine bir Türk yarışçı, Murat Yazıcı ve üçüncü Endonezya’lı yarışçı Zacharia Millward oldu.
 
Raid Kategorisinde İSOFF Cousins adı ile yarışan Utku Mestçi-Soner Birol Suzuki Jimny araçları ile birincilik kupalarını alırken, ikinci  SsangYong ile yarışan Çanakkale’li bir ekip Caner Algönül-Esra Özkök Algönül oldu. Üçüncülük kupasını yarışın tek kadın ekibi Kız Gibi Off Road adı ile yarışan Suzan Yelman-Handegül Turunç aldı. Ekip kupalarını yeni doğum yapan Handegül Turunç’un bebeğine hediye etti.
 
Ödül töreninde her ülkeden katılan sporcuların Genel Klasmanda en üst sırada yer alanlarına Ülke Kupaları verilirken, Kadınlar Klasmanında ekiplerin klasmandaki yerlerine göre, 1.lik kupasını Sibel Dağlı, ikincilik kupasını İlayda Hancı, üçüncülük kupasını da Suzan Yelman-Handegül Turunç ekibi aldılar.
 
Off Road ruhuna uygun bir şekilde etap içinde yardımlaşmanın teşvik edildiği yarışta, rakiplerine yardım eden ekipler de Centilmenlik Kupasına layık görüldüler.
 
Renkli görüntülere sahne olan yarışın sonunda ekipler gelecek sene yine BAJA TROIA TURKEY’de buluşmak sözü ile ayrıldılar.
Editör: Vitrin Haber