Sinop'ta, CHP'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü törenle kutlandı. İskele Meydanındaki Atatürk anıtının önünde gerçekleştirilen törene, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP İl Başkan Vekili Avukat İnan Savaş Yüksel, Sinop eski milletvekilleri Özer Gürbüz ve Yalçın Oğuz, eski il başkanları Ali Galip Ergül ve Mustafa Acun, CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez, gençlik ve kadın kolları ile partililer katıldı. İl Başkanı Barış Ayhan ise kutlamalara İl Başkanları toplantısı için bulunduğu Ankara'da iştirak etti. 

Atatürk anıtına çelenk sunumu ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan CHP Sinop İl Başkan Vekili Avukat İnan Savaş Yüksel, 9 Eylül'ün vatan topraklarının düşman işgalinden kurtulduğu, yoklukla savaşan bir ulusun yeniden dirilişiyle yazılan destanın noktasının konulduğu önemli bir gün olduğu söyledi. İnan Savaş Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir üyesi ve neferi olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi; tüm zorluklara ve yokluklara rağmen dönemin egemen güçlerine karşı ulusal kurtuluş savaşını zaferle sonuçlandıran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet’in ilanından evvel 9 Eylül 1923 tarihinde halk fırkası adıyla kurulmuştur.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinden başlayıp, ulusal kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin öncülüğünü yapan Halk Fırkası, 1924 yılında yapılan ilk kurultayda 'Cumhuriyet Halk Fırkası', 1935 yılında yapılan kurultayında ise 'Cumhuriyet Halk Partisi' adını almıştır. 1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik ilkelerini temel ilkeleri olarak belirlemiş, 1935 kurultayında ise Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini de ilkelerine ekleyerek Cumhuriyet Halk Partisinin ilkeleri olarak kabul etmiş, bu ilkeleri ambleminde yer alan altı okla da simgeleştirmiştir. 

Bugün 95’inci kuruluş yıl dönümünü kutladığımız partimiz kurucusu ve ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşını kazanarak, Cumhuriyeti kurmuş, ülkemizin bağımsızlığını ve milletimizin özgürlüğünü gerçekleştirmiştir. Okuma ve yazma oranının % 5’ler düzeyinde olduğu ülkeden, önce ulusal birlik ve bütünlük sağlanarak, eğitim alanı başta olmak üzere, temel hak ve özgürlükler alanında atılan adımlarla demokrasimizin temelleri atılmıştır. Sanayi ve kalkınmaya ağırlık verilerek, ülkemiz baştan başa adeta şantiyeye dönüştürülmüş, toplu iğnenin dahi üretilemediği bir süreçten, kendi kendine yetebilen, her alanda gelişmiş ve medeni ülkeler seviyesini hedef alan bir süreç başlatılmıştır. Ülkemizin çok partili siyasal yaşama geçişinin de önünü açan Cumhuriyet Halk Partisi, 1950’li yıllarda muhalefet görevini üstlenerek demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına da öncülük etmiştir. 1960’lı yıllarda iç göç sonucu ülkemizde ortaya çıkan kentleşme ve sanayileşme gibi gelişmeler ışığında, toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte CHP sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde ismet paşanın tabiriyle ortanın solunda konumlandırmıştır. Cumhuriyet döneminde, Cumhuriyet Halk Partisi önderliğinde gerçekleştirilen tüm yatırımlar, içinde bulunduğumuz süreçte AKP hükumetince özelleştirilerek ekonomi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin mirasını yiyenlerin değil, bu mirası yaratanların ve bu mirasa sahip çıkıp, yarına taşıyanların partisidir.

Cumhuriyet Halk Partisi, 1974 yılında tüm emperyalist güçlere ve ambargolara karşı Kıbrıs Barış Harekatını yapanların, Kürt kelimesinin bile kullanılmasından çekinilen 80’li yıllarda bir Kürt raporu hazırlayarak çözüm önerileri sunma cesaretini gösterenlerin partisidir. Cumhuriyet Halk Partisi geçmişten beri süregelen Devletçi – Devrimci ve Halkçı yapısıyla, milli meseleler ve menfaatler söz konusu olduğunda cesur adımlar atmaktan çekinmeyeceğini birçok kez ispatlamıştır.  

Türkiye Cumhuriyetini ve demokrasiyi kuran Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'nin aydınlık geleceği için 'ezilenlerin ve halkın partisi' olarak halkımızı kucaklamış ve kucaklamaya devam edecektir. Cumhuriyet Halk Partisi, geçmişten aldığı gücü ve birikimi değişim ve güçlü bir Türkiye umuduyla yarınlara taşıyacak, tıpkı bundan önce olduğu gibi bundan sonrada haklının ve halkın yanında olmaya devam edecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi ve partimize gönül verenler 95 yıldır, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız, laik, çağdaş bir hukuk devleti olarak var olması ve güçlenmesi için çalıştı, çalışıyor ve bundan sonra da çalışacaklardır"

Yapılan konuşma ardından katılımcılar günün anısına, Atatürk anıtı önünde hatıra fotoğraf çektirdi. 
Editör: Vitrin Haber