Meclis'e getirilen anayasa değişikliği teklifinin başkanlık sistemine geçmeyi hedefleyen bir sistem değişikliği teklifi olmadığını vurgulayan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “Bu teklif, bir rejim değişikliği teklifidir. Milletin iradesini bir kişiye teslim etme değişikliğidir. Bu, millet adına kabul edilebilir bir değişiklik değildir. Tek adam rejiminin anayasal değişikliğine ‘dur’ demek için mücadele ediyoruz” dedi. 

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Anayasa Komisyonu'nda, AKP'nin Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde ve ikinci gündeki görüşmeler usul tartışmasıyla başladı. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, görüşmelerin ilk günündeki toplantıda, anayasaya aykırılık önergesi üzerinde, 4 CHP'li milletvekiline söz istemelerine rağmen söz verilmediğini, bu şekilde önergenin oylandığını dile getirdi.  CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de, Meclis içtüzüğünde sadece önergeyi verenlerin söz alabileceği yönünde bir düzenleme olmadığını, CHP'li milletvekillerine söz verilerek, anayasaya aykırılık önergesi oylamasının yeniden yapılmasını talep etti.

Komisyon Başkanı Şentop, önergelerle ilgili konuşulduğunu, İçtüzükten aldığı yetki çerçevesinden hareket ettiğini dile getirdi. Tartışmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi. 
CHP, görüşmelere başlanılan ilk günde AKP’nin teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin önerge vermiş ve önergenin oylanması talebinde bulunmuştu.
Editör: Vitrin Haber