24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre; partilerin parlamentodaki koltuk sayısı belirlendi. Resmi olmayan rakamlara göre, AKP 295, CHP 146, HDP 67, MHP 49, İYİ Parti 43 koltuğa sahip oldu. 

Kadın vekil oranıyla her seçimlerden sonra geriye giden Meclis’te bu seçimlerde HDP dışındaki partiler kadın temsiliyetinde sınıfta kaldı.

PARTİLER KADIN TEMSİLİYETİNDE SINIFTA KALDI
27’nci dönem seçimlerinde 600 milletvekilinin girdiği parlamentoda toplamda 104 kadın vekil seçildi. AKP 54, HDP 25, CHP 17, MHP 5 ve İYİ Parti 3 kadın vekil ile Meclis’e girebildi. HDP, kadın vekil sayısında eşit temsiliyet yakalamasa da yüzde 37 ile birinci parti oldu. AKP yüzde 17, CHP ise yüzde 12’lik kadın temsiliyle Meclis’te yer alacak. Meclis’in kadın temsiliyet oranı ise yüzde 17,5 olarak kaldı. 
Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun en çok olduğu kentlerden İstanbul’da 98 milletvekilinin 20’si kadın olurken, İzmir’de 28 milletvekilinden sadece 4’ü, Ankara’da ise 36 milletvekilinden sadece 7’si kadın milletvekili oldu.

33 KENTTE KADIN TEMSİLİYETİ YOK
Adıyaman, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Dersim, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sinop, Uşak, Zonguldak illerinde ise kadın milletvekili seçilmedi.
Editör: Vitrin Haber