CHP Milletvekili Karadeniz, “Başta Karadeniz bölgemizde olmak üzere vatandaşlarımızı endişelendirmektedir. Bu konuda kamuoyuna yeterli açıklama yapılmadığı gibi gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı da bilinmemektedir” diyerek, Başbakan Binali Yıldırım’dan kamuoyunu rahatlatacak açıklama beklediklerini söyledi. 

İtalya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’da tespit edilen rutenyum 106 radyoaktif maddesinin yaklaşık bir aylık belirsizlikten sonra Rusya’daki Mayak kullanılmış yakıt tesisinden yayıldığının ortaya çıkmasından sonra “Türkiye radyasyon sızıntısından etkilendi mi?” soruları gündeme geldi.

Rus basınında yer alan radyoaktif sızıntının yayıldığı bölgeleri gösteren haritada Sinop’tan başlayıp İstanbul üzerinden geçen radyasyon sızıntısı ile ilgili endişeler Meclis gündemine geldi. 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz Rus basınında yer alan haberlerin İtalya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’da tespit edilen rutenyum 106 radyoaktif maddesinin tespit edilmesi doğrulandığını belirtirken, Türkiye’nin radyasyondan etkilenip etkilenmediği Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. “Türkiye’de de bu sızıntından etkilenen bölgeler olduğundan endişe edilmektedir” diyen Karadeniz, Başbakan Yıldırım’dan açıklama bekledikleri söyledi. Karadeniz, Başbakan’a şu soruları yöneltti:

“Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu neden sessizliğe bürünüp bir açıklama yapmamaktadır? Türkiye’deki ilgili kurumların konuyla ilgili yaptığı bir açıklama ya da yayınladığı bir ölçüm raporu neden bulunmuyor? Konu bu kadar acil ve insan sağlığı için önemliyken, Türkiye’ye radyoaktif bulaşmış yağmur yağıyor mu yağmıyor mu? Radyoaktif bulutlar Türkiye üzerinden geçti mi? Yağan yağmur, radyoaktif bulaşıklı mı? Rutenyum yüklü bulutlar Türkiye’de hangi bölgelerden geçti? Yağmurda kalmanın insan sağlığını tehdit edebileceğine dair neden kesin bir açıklama ya da uyarı bulunmuyor? İnsanlarımız neden bilgilendirilmiyor?  İlgili kurum ve kuruluşlar hangi önlemleri aldı? İnsan sağlığını tehdit edecek düzeyde bir kirlilik var mıdır? Bununla ilgili açıklama ne zaman yapılacak?”


 
Editör: Vitrin Haber