CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, referandum çalışmaları kapsamında geldiği Sinop'ta muhtarlarla bir araya geldi. Sinop Yelken Kulübünde düzenlenen programda bir konuşma yapan CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, partilerinin düzenlediği organizasyonla aynı dakikalarda AK Parti’nin de bilinçli olarak ayrı bir organizasyon düzenlediğini söyledi. Ayhan; “Bugün sizlerde biliyorsunuz ki aynı dakikalarda AKP’nin de bir toplantısı var. İki etkinliğin aynı saate gelmesinin sorumlusu biz değiliz. Bizim bu toplantımız daha önceden planlanmış bir toplantıydı. Ama maalesef bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı aynı gün, aynı saate çakışan iki toplantı oldu. Biz yıllardır Sinop’ta muhtarlarımızla çok iyi ilişkiler içerisinde abi kardeş ilişkisi içerisinde bu işleri yürütüyorduk. Bu sebeple sizleri de böyle sor durumda bırakmayı asla istemezdik. İnanın bizlerde çok üzüldük. Umarım bundan sonra Sinop’ta siyaset yapanlar siyasi nezaketten uzaklaşmadan, siyaseti bir kenara bırakıp dostlukların, kardeşliklerin, arkadaşlıkların daha ön planda olduğu bir anlayışla hareket ederler. Bundan sonra birbirimize daha saygılı bir süreçte bu siyaseti yürütürüz” dedi.

MUHTARLARIMIZ BENİM BAŞIMIN TACIDIR
Programda daha sonra söz alan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, kendisinin milletvekili olmasındaki en büyük katkının muhtarlara ait olduğunu söyledi. Karadeniz; “Bugün saat 1400’da bir mitingimiz var. Sağ olsunlar başkanımız bizleri kırmadılar ve Sinop’umuza geldiler. Dün ise Kastamonu’daydık. Buradan da Karadeniz turuna devam edeceğiz. Biliyorsunuz ben her yerde söylüyorum. Benim milletvekili olmamda en büyük katkı muhtarlımızındır. Ben CHP Merkez ilçe başkanlığı yaptığım için tüm muhtarlarımızı tanıyorum. Şimdilerde ise ilçelerde düzenlediğimiz toplantılarla ilçe muhtarlarımızı da tanımaya başladık ve sizlerle kurduğumuz güzel ilişkileri onlarla da kurmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu. 

MUHTARLAR DEMOKRASİNİN EN İYİ İŞLEDİĞİ YERDELER
Sinop mitingi öncesinde düzenlenen kahvaltıda Sinoplu muhtarlarla buluşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, muhtarlara anayasa değişikliğinin getireceği olumsuzlukları anlattı. Muhtarların demokrasinin en iyi işlediği yerde olduğunu ifade eden Muharrem İnce, yeni sistemle birlikte muhtarların bile seçimlerinde tanınmayan birçok ayrıcalığın Cumhurbaşkanı seçimlerinde sunulacağını ifade etti. İnce; “Siz muhtarlar belki de demokrasinin en iyi işlediği yerdesiniz. Çünkü bir siyasi parti amblemi ile seçime girmiyorsunuz. Siz seçilirken kendi tuttuğunuz partililerin dışında başka partililerden de oy alıyorsunuz. Köylü, mahalleli zaten sizin hangi partiyi tuttuğunuz biliyor. Siz seçilirken millet hem sizi hem de sizin azalarınızı birlikte seçiyor. Yani şöyle bir şey yok, millet muhtarı seçsin muhtar da gelsin azalarını seçsin. Bakın burada belediye başkanlarımız da var. Biz belediye başkanlarımızı seçerken meclis üyelerini de seçiyoruz. Biz belediye başkanını seçelim meclis üyelerini de belediye başkanı seçsin demiyoruz. Peki, şimdi 16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Referandumdan evet çıktı. Sonra Cumhurbaşkanını seçeceğiz, peki sonra yardımcılarını kim seçecek o seçecek. Muhtara, belediye başkanına bu hakkı vermiyoruz da Cumhurbaşkanına neden bu yetkiyi veriyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti bir muhtarlıktan bir köyden daha mı değersiz?” dedi. 

İLERİDE ÜLKEYİ NASIL İNSANLARIN YÖNETECEĞİNİ BİLEMEYİZ
Konuşmasında yeni sistemle birlikte gelecek en büyük tehlikenin ülkenin tek elden yönetilmesi olacağını söyleyen Muharrem İnce, Cumhurbaşkanının seçeceği yardımcılarında aranacak kriterlerin de mantıklı kriterler olmadığını savundu. İnce; “Cumhurbaşkanımız acaba kaç tane yardımcı seçecek? Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki 3’ü geçmez diyor. Nerden inanayım ben sana? Bu konu mecliste görüşülürken önerge verdik, bu sayıyı sınırlayalım dedik ama AKP reddetti. Sen 3 tane seçersin senden sonra gelen 33 tane seçer. Peki, Cumhurbaşkanı olma için hangi özellikler Cumhurbaşkanı yardımcısı olmak için hangi özellikler gerekecek? Ben şuanda Cumhurbaşkanı adayı olabilirim. Neden?, 4 yıllık üniversite mezunuyum ve 40 yaşını geçtim. Peki,  Cumhurbaşkanı yardımcılığı için ne gerekiyor? 18 yaşını geçmiş olacaksın ve ilkokul mezunu olacaksın. bakın aklımızı başımıza toplamamız gerekiyor. Eğer evet dersek 18 yaşında ilkokul mezunu  bir kişi Cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Hadi bu özelliklerde biri seçildi diyelim. Cumhurbaşkanı öldü, hastalandı yada yurt dışına gitti. İşte o zaman 18 yaşındaki bu kişi 80 milyonluk Türkiye’yi yönetecek. Ben AK Partiliyim diyebilirsiniz, olabilir. Gidersiniz seçimde oyunuzu verebilirsiniz. Ama buna evet demek, başımıza büyük bir belayı getirmek demektir. Ülkeyi yardımcıya teslim edeceğiz. Tarihimize bir bakalım hep Fatih Sultan Mehmetler, hep Kanuni Sultan Süleymanlar mı vardı tarihimizde? Hayır, bizim tarihimizde deli İbrahimler de var. O da padişahlarımızdan. O sebeple böyle önemli bir yetkiyi vereceğimiz kişiye dikkat etmemiz lazım” diye konuştu.

BU YETKİ ATATÜRK’E BİLE VERİLMEDİ
16 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan referandumdan evet çıkması halinde Cumhurbaşkanı olacak kişiye Türkiye ile ilgili alınacak her türlü kararı tek başına alması yetkisinin verileceğini ifade eden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce bu yetkilerin Cumhuriyetin Kurucusu Atatürk’e bile verilmediğini belirtti. İnce; “Şu anda biz meclisi fesih etme yetkisi veriyoruz. 1924 anayasası yapılırken Atatürk’e önerge verildi. Milletvekilleri reddetti. Atatürk’ü çok severiz ama meclisi fesih etme yetkisini Atatürk’e veremeyiz dediler ve vermediler. Eğer evet sersek savaş açma yetkisi vereceğiz. Böyle bir şey olamaz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışına çıkması ya da yabancı kuvvetlerin Türkiye’ye gelmesi meclisin onayına tabidir. TBMM izin vermediği sürece, yabancı silahlı kuvvetler Türkiye’ye giremez ve Türk Silahlı Kuvvetleri de sınırdan dışarıya çıkamaz. Biz şu anda evet dersek bu yetkiyi tek başına bir kişiye vereceğiz. Bir kişi kimseye danışmadan, kimsenin fikrini almadan ordu göreve diyecek Ermenistan’a girecek. İnanın bu intihar olur, parçalanırız. Bakın ben Tayyip Erdoğan üzerinden konuşmuyorum. Yarın seçeceğimiz insanın neler yapacağını bilemeyiz. 80 Milyonun geleceğini bir kişinin iki dudağı arasına bırakamayız. Bu millet bunu görecektir diye düşünüyorum. Yapılan evet propagandaları da çok ayıp. Ezan için evet yazmışlar. Ne kadar ayıp ve terbiyesizce bir yaklaşım. Hayır çıkarsa hoparlörden ezan yerine şarkımı dinleyeceğiz. Hayır diyenler ezanı savunmuyor mu? Bayrak için evet diye pankart asmışlar. Barzani’nin bayrağını Ankara’nın göbeğine hayır diyenler mi astı? Evet diyenler dikti, siz diktiniz. Apo ile pazarlığı kim yaptı? Habur’da çadır mahkemelerini kim kurdu? Bu milletin bu beladan çıkması lazım” dedi.

Muhtarların yoğun katılım gösterdiği programa CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP İl Başkanı Barış Ayhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek ve Dikmen Belediye Başkanı Saim İstanbullu katıldı.
Editör: Vitrin Haber