Aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi olan Maviş, Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı bütçe görüşmelerinde partisi adına söz alarak, Ak Parti iktidarları süresince eğitime yapılan yatırımlar ve devrim niteliğindeki adımlar hakkında önemli bilgiler verdi.

GELECEĞİ İNŞA ETMEK EĞİTİMİ İHYA ETMEKTEN GEÇER
Konuşmasında eğitimde kaliteyi arttırmanın birinci hedefleri olduğuna dikkat çeken Maviş, “Biliyoruz ki ünlü vezir Nizamülmülk yaptığı onca işlere rağmen Nizamiye Medreseleri ile anılır. Fatihin fetihten daha büyük mirası Fatih Külliyesidir. Kanuni’nin onca eserinden ve onca seferinden daha büyük eseri, Süleymaniye Medresesi olmuştur. Bu nedenle geleceği inşa etmenin, eğitimi inşa etmekten, okulu ihya etmekten geçtiğine inanıyoruz” diye konuştu.

AK PARTİ’NİN EĞİTİMDE DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ 4 ADIMI
Maviş, AK Parti İktidarı olarak eğitim politikasını 4 temel hedef üzerine inşa ettiklerini belirterek, hayata geçirilen yenilikleri şöyle sıraladı: “Eğitimde kaliteyi artırmak birinci hedefimiz oldu. Bunun için derslik sayısını artırdık. 
2002’de derslik sayısı 343 bin 194, 2017 yılında 554 bin 405’e yükselmiştir. 58 bin 762 derslik açığımız, 45 bin 306 derslik yapımı ise devam etmektedir. Derslik başına düşen öğrenci sayısını ilköğretimde 24’ye, ortaöğretimde de 23’e düşürdük.  Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 17’ye, ortaöğretimde de 13’e düşürdük. Okullarımızın fiziki koşullarını iyileştirdik ve mimarisini değiştirdik. Öğretmenlerimizin özlük haklarını iyileştirdik. Öğretmen maaşları 2002’de 470 lira şimdi 15 saat ek ders ile 3 bin 618 liraya yükselmiştir. Öğretmen sayısını artırdık. 2003’ten 2017yılına kadar 584 bin 288 öğretmen alımı yapılmıştır. Öğretmen strateji belgesini oluşturduk. Müfredat değişiklikleriyle eğitimin içeriğini çağın gerektirdiği yeniliklere uygun hale getirdik. 

İkinci hedefimiz eğitime erişimde fırsat eşitliğini sağlamak oldu. İmkânları kısıtlı hane ve bölgeler desteklendi. Yatılılık ve bursluluk imkânları artırıldı. Özel eğitime ihtiyaç duyan zeki öğrenciler ve engellilere yönelik imkânlar sağlandı. Kız çocukları başta olma üzere özel politikalar geliştirildi. Öğrencilerimiz taşımalı eğitim, burs ve birçok sosyal olanakla buluştu.

Üçüncü hedefimiz vatandaşlarımızın üzerindeki eğitim maliyetini azaltmak oldu. Ücretsiz ders kitabı dağıtımı, dershanelerin kapanması, okul kursları adımı ve eğitime sağlanan sınırsız destek bunlara en büyük örnektir.
Dördüncü hedefimiz ise demokratik, sivil ve özgürlükçü bir eğitim ortamını sağlamak oldu. Eğitimde 28 Şubat’ın izleri silindi. Başörtüsü ve inanç hürriyeti sağlandı. Meslek liselerindeki katsayı problemi sona erdi. Müfredattaki anti demokratik İfadeler çıkarıldı ve öğrencilerimiz insan hakları dersleri ile buluştu. 

FETÖ’NÜN EĞİTİMDEKİ TAHRİBATI SİLİNİYOR
Maviş genel kurula yaptığı konuşmada FETÖ’nün Türkiye’de en çok silahlı kuvvetler, emniyet, adalet ve eğitime sızma girişiminde bulunduğunu söyleyerek, “FETÖ eğitim üzerinden insan kaynağı devşirdiği gibi, aynı zamanda örgütüne mali kaynak oluşturmuştu. Soru çalma girişimleriyle Anadolu insanının önünü kesmişti. Ancak Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde dershaneler sürecinden itibaren FETÖ ile mücadele kararlı bir şekilde devam etmiştir” şeklinde konuştu.
FETÖ’nün eğitimdeki tahribatının hızlı bir şekilde silindiğini ifade eden Maviş, “FETÖ okullarının kapatılmasından sonra eğitim hizmetlerinin sunumunda herhangi bir boşluk herhangi bir kesinti yaşanmamıştır. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde verilen kararlı mücadele ile okullarımız FETÖ’cü öğretmenlerden ayıklanmıştır. Şuan öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu kurs, etüt ve eğitim desteği devletimizin yardımıyla sağlanmaktadır” dedi.

BUNLARI YAPTIKTA NE OLDU?
Maviş konuşmasının son bölümünde AK Partinin, eğitimdeki mevcut ihtiyaçları doğru bir şekilde tespit ettiğini kaydederek, “Eğitim hep eleştirilmiştir. Bugünde eleştirilmesi normaldir. Çünkü eğitim ortak geleceğimizi ilgilendiriyor. Ancak herkes şundan emin olsun. AK Parti iktidarı ne yapmak istediğini gayet iyi biliyor. Biz bütün bunları bu ülkenin yarınlarını daha güçlü hale getirmek için yapıyoruz. Bu topraklarda gücünü kendi değerlerinden alan, özgüveni yüksek, milleti ile barışık bireyler yetişsin istiyoruz” diye konuştu.

GÜÇLÜ VE BÜYÜK TÜRKİYE İÇİN DİNAMİK VE HAREKETLİ EĞİTİM ŞART
2018 yılı eğitim bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Maviş, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer güçlü ve büyük bir Türkiye inşa edeceksek bunun için yeni Birûnilere, Sinanlara, Itrilere ve İbni Sinalara ihtiyacımız var. Bütün bu politikaları bu motivasyonla oluşturuyoruz. Gelen her yeni gün, yeni şartlar getirmektedir. Bunun doğal sonucu olarak Eğitimde dinamik, hareketli olmalıdır. Bu amaçla eğitimde yeni şartlara uygun olarak kodifikasyonlar yapılmaktadır. Bu vesileyle 2018 yılı bütçemizin milletimize, eğitim camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Editör: Vitrin Haber