CHP Milletvekili Karadeniz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, son 10 yılda öğrencilerin yurt talebi ile öğrencilere sağlanan barınma imkanları arasında uçurumun giderek büyüdüğüne dikkat çekti. Karadeniz, Üniversitelerin kontenjan artışları ile yeni Üniversitelerin kurulması sonucunda yurtların kapasitesinin öğrenci sayısının ancak yüzde 6’lık bölümüne hizmet verebildiğini vurguladı. “Barınma sorununa çözüm, yurt sayısını hızla arttırmaktır” diyen Karadeniz, Bakan Kılıç’a şu soruları yöneltti: 2016-2017 yılı için KYK ya 383 1538 başvuru geldiğini açıkladığınız.Kaç başvuru hangi gerekçelerle geçerli sayılmadı?Başvuruları sayılmayan öğrencilerin içerisinde Şehit çocuğu, ebeveynleri vefat eden, Asgari ücretli çalışan, işçi veya memur emeklisi olan öğrenci var mı? Varsa bu öğrencilerin başvuruları neden kabul edilmemiştir?

2016 2017 yılı için; kurum yurtlarına kaç şehit ve gazi, kaç engelli öğrenci, kaç gönüllü ve geçici köy korucusu, asgari ücretli, memur emeklisi, işçi emeklisi çocuğu, kaç anne babası vefat etmiş, kaç lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yetiştirme yurtlarında barınaraktamamlayan, kaç lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesi'nde tamamlayan, kaç anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Teşkilatı ile Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar kurumunda çalışan veya kurumdan emekli olan öğrenci müracaat etmiştir?Bunlardan kaçıyurtlarda barınmaktadır?

2016-17 yılı için kurum yurtlarına kaç ülkeden kaç yabancı öğrenci müracaat etmiş, kaçının başvurusu kabul edilmiş, kaçı yurtlarda barınmaktadır?Yurtlarda barınan yabancı öğrenciler hangi ülkelerdendir?

Yurtlara müracaat eden öğrencilerimizin içerisinde gerçekten ekonomik durumları iyi olmayıp, KYK yurtlarında kalamayan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Örneğin babası asgari ücretle çalışıp, Annesi ev hanımı olup, kardeşi lisede okuyan, büyükşehirlere üniversite okumaya giden bazı öğrencilerimize yurt çıkmamıştır.Özellikle kız öğrenciler ve bu konuda mağdur olmuşlardır. Eğer ekonomik yönden zor geçinen,asgari ücretli bir ailenin ya da emekli bir ailenin çocuklarına yurt çıkmıyorsa, kurumun yurtlarından kimler yararlanmaktadır?

Kısa vadede yurt sıkıntısını giderecek hangi çalışmalar için hangi talimatları verdiğiniz?
 
Editör: Vitrin Haber