CHP’li Karadeniz, kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen 1999 yılında yapılan mevzuat değişikliği sonrası prim ve sigortalılık süresine yaş şartı eklenmesi ile mağdur olan vatandaşların bir kez daha sesi oldu. 

EYT ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “Takılmaya devam edecekler” açıklamasını TBMM gündemine taşıyan Karadeniz, “Eski Bakan Sayın Süleyman Soylu, EYT sayısını 7 milyon 100 bin kişi olarak vermiş, bu sayının giderek arttığını söylemişti. Şimdiki Bakan da ‘takılmaya devam edecekler’ diyor. AKP’yi iktidardan EYT indirecek. EYT ile alay ediyorlar ve dalga geçer gibi ‘takılmaya devam edecekler’ diye de açıklama yapıyorlar. Talihsiz bir açıklama! Devlet ve siyaset adamlığına böyle açıklamalar yakışmaz” diye konuştu.
CHP’li Karadeniz, 1Kasım seçimlerinden hemen sonra EYT için kanun teklifi verdiğini, teklifinin ilgili komisyonda görüşülmeyi beklediğini ifade etti. “Vatandaşlarımızın emeklilik haklarını elinden alan bu gaspın sona ermesi için, bu yasanın geriye doğru işlemesinin iptali için mücadele vermekteyiz” diyen Karadeniz, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde de “Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iade edilmesi için bir talimat verecek misiniz?“ diye sordu.

Karadeniz’in Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanların durumuna ilişkin bir soruya ‘Takılmaya devam edecekler’  diyerek, mağdurların umutlu bekleyişlerine adeta darbe vurmuştur. AKP iktidarında 5’inci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini üstlenen Sayın Müezzinoğlu’nun bu ifadeleri talihsizdir.

Anayasanın 2'nci maddesi Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinden birisi olarak sosyal devlet ilkesini kabul etmiştir. Sosyal devlet ilkesinin gerçekleşmesine hizmet eden en önemli sosyal politika araçlarından birisi de sosyal güvenlik sistemidir. Sosyal güvenlik hizmetleri sosyal devletin asli görevleri arasında yer almaktadır. Hal böyle iken, 1999 yılında çıkarılan bir kanunla emeklilik şartları arasına yaş şartının da eklenmesi ile emekli olmayı hayal eden vatandaşlarımız bir gecede hayal kırıklığına uğratılmış, AKP iktidarı döneminde emeklilik hayali kuran vatandaşlarımızın mağduriyetlerine bir çözüm getirilmediği gibi sorun kronikleştirilmiştir. Son olarak da, vatandaşlarımızın umutlu bekleyişlerine Bakan Müezzinoğlu tarafından darbe vuran ‘takılmaya devam edecekler’ şeklindeki talihsiz açıklama yapılmıştır. Buna rağmen Emeklilikte Yaşa Takılanların umutlu bekleyişleri sürmektedir. 

1- Türkiye’de 1999 yılında yapılan yasal düzenlemeden kaç kişi etkilenmiştir? Yani, kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen vatandaş sayısı kaçtır?
2- Emeklilik için süresini tamamlayan, primlerini ödeyen, emeklilik için gereken bütün koşulları yerine getirirken adeta oyun oynandığı sırada kural değişikliğine gidilerek yaş sınırı kuralı getirilip mağdur edilen vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesinin maliyeti ne kadardır? 
3- Türkiye’nin ve özellikle de iktidarınızın böyle bir gücü yok mudur ki Emeklilikte Yaşa Takılanlar için bir düzenleme yapamamaktadır?
4- Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iade edilmesi için bir talimat verecek misiniz?
5- Sayın Bakan Müezzinoğlu’nun talihsiz açıklamasının Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlarımızda yarattığı endişe ve umutsuzluğun giderilmesi için hangi talimatı vereceksiniz?
 
Editör: Vitrin Haber