CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop’un ve muhtarların sorunlarını TBMM Gündemine taşıdı. TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak konuşan Barış Karadeniz, muhtarlık kurumunun Türkiye’nin idare tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Muhtarlar halkın temsilcisi ve katılımcı demokrasinin öncüleridir” dedi.

“Muhtarlarımızın sorunları son 14 yılda çığ gibi büyümüştür” diyen CHP’li Karadeniz, Muhtarların ciddi mali sıkıntıları ve özlük hakları sorunları bulunduğunu vurguladı. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz konuşmasında şunları söyledi: “Muhtarlarımız köylerde ve mahallerde halkın sorunlarına çözüm üretirlerken, kendi sorunlarını çözemiyor. Sinop’un her karışını, tek tek köylerimizi, mahallelerimizi gezen, muhtarlarımızla sık sık görüşen bir milletvekili olarak, şunu söyleyebilirim: 14 yıllık AKP iktidarınızda muhtarlarımıza gereken değeri vermediniz. Öyle ki size oy veren, sizin için çalışan muhtarlarımız bile artık sizden bıktı. Bağ-Kur priminin yüzde 25’ini devlet geri kalanını muhtar kendi cebinden ödüyor. Sağlık güvenceleri yok. Bağ-Kur primini ödeyemediği için eşini çocuğunu hastaneye götüremeyen muhtarlarımız var. Hizmet verdiği binanın kirasını, elektriğini, suyunu, telefonunu ve benzeri ücret ve masraflarını ödeyemiyor. Köye amir memur gelse temsil ve ağırlama masraflarını muhtarlarımız kendi ceplerinden karşılıyor. Aldıkları üç kuruş maaşla ile bunları karşılamalarını beklemek doğru olmaz. Uzun yıllar bu devlete, halkına hizmet vermiş muhtarlarımız var. Muhtarken onlara silah veriyoruz, muhtarlık görevi sona erdikten sonra bu silahın harcını vergisini istiyoruz. Görevi biten muhtardan bu harç ve vergileri almayacak düzenlemeyi birlikte yapalım. Muhtarlarımıza vefa göstermeliyiz. ‘Seninle işim bitti. Bak başının çaresine’ dememeliyiz. Muhtarlarımızı, vatandaşlarımızla karşı karşıya getirmemeliyiz. Seçim dönemlerinde yol sözü verip, su sözü verip, kanalizasyon sözü verip ama seçim bittikten sonra bir daha o köye uğramamazlık etmeyelim. Muhtarlarımız AKP’nin memuru değildir. Memurunuz olmam diyen muhtarımıza da yapmadığınızı bırakmıyorsunuz! Muhtarlarımız çok zor şartlar altında görev yapıyor ve büyük fedakarlıklar sergiliyorlar. Gelin beraber olup muhtarlarımızın sorunları çözelim.”

“SİNOP MİLLETVEKİLİ BARIŞ KARADENİZ OLARAK DESTEKÇİNİZİM”
Konuşmasının devamında Sinop köylerini gezen ve muhtarlar ile bir araya gelen Barış Karadeniz izlenimlerini anlattı. Sinop’un 470 köyü bulunduğunu belirten Karadeniz şöyle konuştu: “Sık sık köylerimizi geziyor, muhtarlarımızı, halkımızı dinliyorum. Muhtarlarımız beni sever. Ben de muhtarlarımızı seviyorum.  Siz şimdi, 2023 hedefini ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz. Ama düzgün olmayan, su şebekesi olmayan köylerimiz var. Sinop’ta 5 bin 184 kilometre yol ağımız var. Bu ağın yaklaşık yüzde 25’i asfalt. Sinop, Türkiye’nin cennet bir köşesidir. Ayancık ilçemizin Akgöl ve İnaltı mağarası, Bakırlı, Avdullu, Kızılcakaya yollarından eşek bile zor gidiyor. Kabalı Köprüsünün bir ayağı koptu. Neredeyse üzerinden bir insan geçse yıkılacak durumda. İlla bir can kaybı mı yaşanması gerekiyor? Karapınar’a, Taypaklı’ya, Alasökü’ye, Lala’ya, Koçcuğaz’a, Doğuca’ya bütün köylere malzeme sözü veriyorsunuz ama sözünüzü yerine getirmiyorsunuz. Su şebekesi olmayan köylerimiz var. 200 metre boru ile çözümlenecek bir şebeke için muhtarı oyalıyorsunuz. Dilekçe üzerine dilekçe yazdırıyorsunuz. Ayancık’ta belediye sokak isimlerini değiştiriyor, muhtara ne danışan var ne soran. Bir kamyon malzeme için muhtarlarımıza 40 dereden su getirtiliyor. Durağan, Boyabat, Saraydüzü, Türkeli, Dikmen, Gerze, Erfelek ve Merkez muhtarlarımız canla başla çalışıyor. Biraz olsun kulak verin dinleyin. Ne dertleri var bir sorun. Muhtarlarımıza sahip çıkalım. Onları mağdur etmeyelim. Onlar bizim baş tacımız. Muhtarlarımıza sesleniyorum. Sizi mağdur eden iktidar karşısında susmayın. Hakkınız olanı söke söke alın. Ben Sinop Milletvekili Barış Karadeniz olarak sonuna kadar destekçinizim. Sonuna kadar arkanızdayım.”
Editör: Vitrin Haber