CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel ile arkadaşlarının imzalarıyla hazırlanan önerge Meclis Başkanlığına sunuldu.

Önergede, 15 Temmuz'da parlamenter demokrasiye karşı gerçekleştirilen kalkışmaya uzanan sürece sürükleyen olaylar ile bu darbe girişimi sonrasında demokrasinin nasıl onarılması gerektiğinin araştırılarak, demokrasiye yönelik tehditlerin belirlenmesi ve alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla Anayasanın 98'inci ve Meclis İçtüzüğünün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması istendi.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin değişik dönemlerde askerlerin demokrasiye müdahalesi ile karşılaştığı, bununla ilgili çok ağır bedeller ödediği belirtilerek, "Darbelerin bedelini siyasi partilerle birlikte toplumun tüm kesimleri en ağır şekilde ödemiştir. Ne yazık ki bugüne kadar darbelerle samimi bir şekilde hesaplaşılmamış, dönemsel siyasi çıkarlar bu amacın önüne konulmuştur. Türkiye'de hala 12 Eylül hukukunun hakim olması, darbelerle gerçek bir hesaplaşmaya gidilmediğinin en önemli göstergesidir." denildi.

15 Temmuz'da gerçekleştirilen kalkışmanın da darbelere zemin oluşturan ikliminin ortadan kaldırılamadığı gerçeğini gözler önüne serdiği ifade edilen gerekçede, bu durumdan siyaset kurumunun da sorumlu olduğuna işaret edildi.

Gerekçede, siyasi iktidarların özgürlükleri kısıtlayan, toplumu baskıyla şekillendirmeyi amaçlayan uygulamalarının ülkedeki demokrasi kültürünün gelişmemesini beraberinde getirdiği savunularak, baskıcı anlayış, toplumu ayrıştırmadan beslenen siyasi kültürün kök salmasının darbelere zemin oluşturduğu vurgulandı.

Gerekçede, şunlar kaydedildi: 
"Türkiye'nin hala darbe tehlikesiyle karşı karşıya olmasının en önemli nedenlerinin başında siyasi partilerin özeleştiri kültüründen yoksun olmaları gelmektedir. 
Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok önemli bir kavşak noktasına gelmiştir. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandırılması, parlamenter demokrasimizin bir zaferidir. Siyasi partilerimizin ve medyanın halkımızla birlikte sistemin arkasında durması sayesinde darbe girişimi başarısız kılınmıştır. Bu açıdan darbe girişimi Türkiye'de siyasetikliminin yeniden ele alınması noktasında önemli fırsatlar da ortaya koymuştur. Bu aşamadan sonra siyasete hakim olan gerginliklerin sonlandırılması ve demokrasimizin nasıl onarılması gerektiğinin el birliği ile ortaya konulması gerekmektedir. Bu noktada tüm siyasi partilerimize çağdaş demokrasinin tesisi noktasında tarihi görev düşmektedir. Toplumun yaşadığı travmalar, ancak siyaset kurumunun el ele vermesi ile onarılabilir. 
Darbe girişiminin ülkemizin uluslararası alandaki imajına verdiği zararın giderilmesi için alınması gereken önlemler de öncelikle ele alınmalıdır. 
Özgürlüklerin önünü açan, parlamento üzerindeki vesayet ve darbeye zemin oluşturan nedenlerin tespit edilmesi ile demokrasimizin onarılması noktasında alınması gereken önlemlerin belirlenmesinin Yüce Meclisimizce ele alınması son derece önem taşımaktadır."
 
Editör: Vitrin Haber