Türkiye çevre tarihinin en önemli gelişmeleri yaşanırken 26’ıncı Dönem 2’inci Yasama yılına başladığını, Çevre Komisyonu’nun 1’inci Yasama yılında ancak 2 kez toplandığını, bu toplantılarda da tali komisyon olarak uluslararası anlaşmalar için rapor verdiğini ifade etti. Karadeniz, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonunun gündeminde toplam 56 tasarı, teklif ve KHK görüşülmeyi beklemektedir. Bütün bunların ele alınıp değerlendirileceği yer olan Çevre Komisyonu’nu üzerinden yaklaşık 300 gündür toplanmayarak önemli bir görevini ihmal ettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye çevre tarihinin en önemli gelişmelerinin yaşandığını vurgulayan CHP’li Karadeniz, halkın karşı çıktığı ancak lobilerin istediği Sinop, Akkuyu ve İğneada’ya kurulması planlanan nükleer santrallerin ele alınacağı yerlerden birinin de Çevre Komisyon’u olduğuna dikkat çekti. Artvin Cerattepe’de Türkiye’nin en büyük çevre davasının görüldüğünü anlatan Karadeniz, son alınan kararla bir skandala imza atıldığını ifade etti. “Cerattepe’nin yanısıra Türkiye’nin birçok yöresinde çevre kirliliği ile ilgili sorunlar var” diyen Karadeniz,  şöyle devam etti:

“Termik santraller, madenler, taş ocakları gibi çevreyi kirletici, insan sağlığını tehdit edici projeler var. Türkiye’nin denizleri, gölleri, akarsuları hızla kirleniyor. Sulak alanlar kuruyor. Balık ve kuş ölümleri duymadığımız gün yok. Endemik türler yok oluyor. Yaşam değerlerimizle birlikte doğa ve çevre değerlerimizi yok etmek isteyenlere karşı daha iyi bir dünyayı tasarlamak için, temiz bir doğa mücadelesini sürdürebilmek için Çevre Komisyonu çalışmalarına hız vermeliyiz. Temiz çevre, korunan doğa ve ekolojik dengedir; yani sağlıklı çevrede sağlıklı yaşamdır. Çevrenin korunması ve çevre hakkıyla ilgili mevzuatın uygulanmasını etkinleştirecek düzenlemeler hızla Meclis’ten geçirilmelidir.”

CHP’li Karadeniz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi de eleştirdi. Karadeniz, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın göreve başladığında, çevre sorunlarına ortak çözümler bulmak adına komisyon üyeleri ile görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı yaptığını anlattı. Karadeniz, “Ancak yeni Bakan Mehmet Özhaseki göreve geldiğinde böyle bir girişimde bulunmamıştır. Bu sorunlarımıza çözüm bulmak adına büyük bir eksiklik ve disiplinsizliktir” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber