22. dönem Sinop Milletvekili Cahit Can, Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında açıklamalarda bulunmak üzere Sinop’ta basın mensupları ile bir araya geldi. Öğretmenevinde gerçekleştirilen basın toplantısına Cahit Can’ın yanı sıra AK Parti Sinop eski İl Başkan Yardımcısı Harun Karaboğa’da hazır bulundu.

Yapılan davet üzerine referandum görüşmeleri doğrultusunda çalışmaları yapmak üzere Sinop’a geldiğini belirten 22. Dönem Sinop Milletvekili Cahit Can; “Halkımıza Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatmaya geldik” dedi.

YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR?
Zaman zaman hazırlanan programlar dahilinde İstanbul ilçelerinde de çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Cahit Can, ellerinden geldiği kadar vatandaşlara yeni sistemle ilgili bilgiler vermeye çalıştıklarını söyledi.

Can; “Ulaşılmayan insan kalmamak kaydı ile bu cumhurbaşkanlığı sistemi anlatılmış olursa halk tarafından kabul göreceğine tüm kalbimle inanıyorum. Bu sistem ne getiriyor? derseniz. Bu sistem yeni bir sistem ülkemizin daha çağdaş, daha demokratik ve daha da gelişmesine müsait bir sistem olduğunu inceleyen herkes görebilir” dedi.

Mevcut sistemde zaman zaman tıkanıklık olduğunu vurgulayan Can; “Bu tıkanıklığın koalisyon hükümetleri döneminde gün yüzüne çıktığını halkımız ve siyasetçiler arasında bilinmelidir. AK Parti iktidara gelmeden 2002 yılına kadar Türkiye’de koalisyonlarla birlikte bir hükümetin ortalama ömrü ortalama 6 ile 8 ay arasında olmuştur. AK Parti döneminden önce 446 gensoru verilmiş bu ülkede. Ama baktığımızda bu dönemde 2 bakanlık ve 2 hükümet düşürülmüştür. Bunun amacı hükümeti ve meclisi çalıştırmamaktır” diye konuştu.

YÜZDE 50’Yİ AŞAMAYAN ÜLKEYİ YÖNETEMEYECEK
Yeni sistemin siyasetteki tıkanıklığın önünü açacağını söyleyen Can; “Milli iradeyi hiçe sayarak, yani milletin seçtiğinin dikkate alınmayarak, siz seçin kararı biz veririz diyenlerin sistemini yok etmek için bu sistem geliyor. Anayasa Mahkemesi üyelerinin 17’den 15’e düşürülmesinin tek nedeni budur. Bundan sonra Cumhurbaşkanımız kim olursa olsun sistem oturacaktır. Seçilen Cumhurbaşkanı bundan sonra meclis başkanı veya hiç kimse ile kavga etmeyecektir. Kavganın sonu geliyor. Cumhurbaşkanı bir sandıkta seçilecek, diğer sandıkta büyük millet meclisi seçilecek.  Yüze 50’yi aşamayan hiç kimse bu ülkeyi yönetemeyecek. Yüzde 50’yi yakalamak için bütün partiler halkı kucaklamak zorunda kalacak. Kavga ortamını yapan, ülkeyi ötekileştiren, ayrıştıran, hayat tarzına karışan, temel ilkemiz olan Cumhuriyetimize ve demokratik yaşantımıza müdahale eden hangi meşrep ve mezhepten olursa olsun bunlara müdahale eden hiçbir parti ülkemizi yönetemeyecek” dedi. 

BİR REJİM DEĞİŞİKLİĞİ YOK
Stratejik olarak ülkemizin çok önemli bir konumda olduğuna vurgu yapan Can sözlerine şöyle devam etti; “Ortadoğu’nun tam ortasında, Avrupa’nın yanında bir ülkeyiz. Böyle bir ülkenin insanları yöneticileri olarak yanlış yapma hakkına sahip değiliz. Bu sistem kardeşliği getirecek, daha çok kucaklaşmayı getirecek, daha çok samimi bir ortamı getirecek. 
Eski sistemde eğer koalisyon noktasına gelirseniz, 45 gün içinde bu partiler hükümeti kuramazsa Cumhurbaşkanı meclisi seçime götürebiliyordu. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ve meclis seçildi. Eğer herhangi bir anlaşmazlık olursa aralarında seçime götürebilmesi için ister 3 ay geçsin ister 6 ay kalsın Cumhurbaşkanının bu 5 yıllık görev süreside bitiyor. Bu sisteme göre ne büyük millet meclisi, ne cumhurbaşkanı bu kutuplaşmayı yapamaz. İster istemez uzlaşmayı yapmak zorundadır. Bu uzlaşmayı sağlamak için bundan daha güzel bir sistem olabilir mi? Birilerinin dediği gibi bir rejim değişikliği yok. Rejim değişikliği yapanların karşısında biz oluruz.  Sinop’ta ve ilçelerinde hemşehrilerim birebir kucaklaşmaya geldim. Bu demokratik süre içerisinde Sinop’ta gördüğüm bu seçim atmosferinde hiç kimseyi ötekileştirmeden düşüncelerine bakmadan herkes kucaklaşmış vaziyette bir olgunluk içerisinde bu da beni çok mutlu etti”.
 
Editör: Vitrin Haber