CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Hakimler ve Savcılar Yüksek KUrulu'na (HSYK) başvurarak Sİnop'ta ki İlçe adliyelerinin kapatılmasının yeniden gözden geçirilmesin istedi.

Başvurusu ardından yazılı bir basın açıklaması da yapan milletvekili Engin Altay "Adaleti Kaçıramazsınız" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Açıklamasında; ilçe adliyelerinin kapatılması vatandaşların adalete erişimine sınırlama getirmek anlamına geldiğini belirten Altay, bunun asla kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Altay açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Sosyal devletin gereği adalete erişimdir. Zaman, mekan, imkan bakımından herkesin eşit bir şekilde adalete ulaşabilmesi, demokrasinin ve günümüz toplumunun temel yapı taşlarındandır.

Adalete gerçek anlamda erişim sağlanmazsa hukuk yerine getirilmeyen bir vaatten ibaret olarak kalacaktır. Adliye teşkilatının kapanmasıyla vatandaşlarımız ağır zarar görecektir. Çünkü ilçede yaşayan vatandaşlarımızın adalete, avukata erişim hakları, adli teşkilatın kapanmasıyla ağır zarar görecektir. İlçeden adli teşkilatın kalkması bir anlamda ilçenin sosyal, ekonomik, hukuki ve mali yapısını olumsuz yönde etkileyecektir.

Adliyeler vatandaşa hizmet etmek için kurulmuştur. Adliyelerin tefrişatı ve her türlü hizmetin vatandaş odaklı olarak düşünülmesi gerekir. Oysa bir hizmeti alan kişinin memnuniyeti o hizmetin değerlendirilmesinde temel ölçüttür. Sistemin hizmeti alan kişiye ve onun ihtiyaçlarına odaklanması gerekir. Mahkemede dava açmak, vatandaşların dilekçe vermek gibi tek ve basit bir hareketleriyle devletin güç tekelini kullanma yetkisinin arkasına aldığı çok ciddi bir siyasi katılımı, bir vatandaşlık hakkı kullanımını ifade eder. Adliyenin kapısından uzak duran kimselere, kendisine adeta yabancılaşan bir kuruma doğru adliyelerin kapatılması ile adım atmaktadır. 

Sağlık sisteminde geliştirilen vatandaş odaklı hizmetin benzer politikalarla yargı sistemi için de düşünülmeli ve hayata geçirilmelidir. Mahkemeye başvurma hakkı ya da mahkemeye başvurma hakkının bir görünümü olan mahkemeye ulaşma hakkı hukukun üstünlüğünün dolayısıyla hukuk devletinin sağlanması için en önemli haklardan biridir. 

Nitekim Anayasanın 36. maddesine göre herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir diyerek hak arama özgürlüğünü düzenlemiştir.

Mahkemeye başvurma veya ulaşma hakkını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde 6. maddede insan haklarının bir parçası olarak kabul edilmektedir.

"İtiraz Zorunluluğu Doğmuştur"
Mahkemeye başvurma hakkının hukuken tanınmış olması her zaman bu hakkın etkili bir biçimde güvence altında olmasını da beraberinde getirmez. Bazen başka hukuki eksiklikler veya fiili aksaklıklar kağıt üzerinde mevcut olan bu hakkın kullanımını etkisiz hale getirebilir.

Adli teşkilatı kapanan ilçelerdeki halkın, otoritelerin, sivil toplum insiyatiflerinin bu olumsuz gelişme karşısında gerekli hassasiyeti göstereceğine inancımız tamdır. Ancak bu noktada üzerimize düşeni yapmak ve adli teşkilatların kapatılması kararına itiraz etme zorunluluğu doğmuştur.

Ulus ve uluslar arası hukuk metinleri, bireyin adalete en az masrafla, doğruda, hiçbir kısıtlama olmaksızın ulaşabilmesinin en temel insan hakları değerlerinden biri kabul eder. Bu çerçevede kapatılma kararının sivil, siyasi ve toplumsal çerçevelerde ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yetkili kurullarından yeniden gözden geçirilerek ilçelerdeki adli teşkilatların kapatılması kararının geri alınmasını talep eder, diğer hukuki yollarında tarafımızca değerlendirmeye alınacağını kamuoyunun bilgisine sunarız"



Editör: Vitrin Haber