CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de ettiği yemine sadık kalmadığını ve Cumhurbaşkanlığını kimliğine yakışır tarafsızlık ilkesinin kaybolduğunu söyledi. Altay, "Sayın Cumhurbaşkanı'nı bir kez daha TBMM'de 28 Ağustos tarihinde namus ve şeref üzerine ettiği yemine sadık kalmaya, sistemi ve toplumu germek yerine kucaklamaya, tarafsız bir yaklaşımla o makamın gereği olan tavrı göstermeye davet ediyorum" dedi.
 
Altay, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üslubunu eleştirerek, son dönemde tarafsızlık ilkesini açıkça çiğnediğini ileri sürdü.
Erdoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'nin Genel Başkanı olmayı sürdürdüğünü savunan Altay, bunun parlamenter sistem için kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydetti.
"Cumhurbaşkanı'nın TBMM'nin seçimlerini yenileme yetkisi vardır ama TBMM'ye talimat verme yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanı da olsa herkes için Anayasa'ya uymak zorunluluktur" ifadelerini kullanan Altay, Erdoğan'ın YSK'nın seçim sonuçlarını ilan ettiği 15 Ağustos'tan Meclis'te yemin ettiği 28 Ağustos'a kadar geçen 13 günlük sürede Anayasa'nın herkesin uymakla zorunlu olduğu emredici hükümlerini açıkça ihlal ettiğini iddia etti. 
Engin Altay, şunları kaydetti: "Eskiden yasalar TBMM'den onay için Cumhurbaşkanlığına giderdi. Şimdi Cumhurbaşkanlığından onay için TBMM'ye yasa geliyor. Bu, içinde bulunduğumuz durumun ne kadar vahim olduğunun en açık göstergesidir. Cumhurbaşkanı dahil beğenelim, beğenmeyelim daha iyisi yapılana kadar herkes orta yerdeki Anayasa'ya uymak zorundadır. Aksi bir durum ülke ve sistem için felakettir. Sayın Cumhurbaşkanı'nı bir kez daha TBMM'de 28 Ağustos tarihinde namus ve şeref üzerine ettiği yemine sadık kalmaya, sistemi ve toplumu germek yerine kucaklamaya, tarafsız bir yaklaşımla o makamın gereği olan tavrı göstermeye davet ediyorum."

Editör: Vitrin Haber