Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Engin Altay, Durağan, Erfelek ve Türkeli adliyelerinin, Boyabat ilçesinde ise Ağır Ceza Mahkemesinin kapanacağı iddialarını meclise taşıdı. 

Aytay konuyla ilgili Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri uyarınca Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin'in yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Engin Altay önergesinde şu ifadelere yer verdi, "Son günlerde Sinop kamuoyunda Durağan, Erfelek ve Türkeli adliyelerinin, Boyabat ilçesinde ise Ağır Ceza Mahkemesinin kapanacağı iddiaları gündem oluşturmaktadır. Adliyelerimizin yanı sıra Gerze cezaevinin de kapatılma planı tam anlamıyla ilimiz ve ilçelerimiz için bir yıkım olacaktır. Bakanlığınız birimleriyle yaptığım görüşmelerde bu iddiaların bir taslak halinde çalışıldığı ve önümüzdeki günlerde sonuçlandırılabileceği ifade edilmiştir. Sinop’un adı geçen ilçeleri gelişmekte olan ilçelerdir. Kırsal alanları yoğun olan bu ilçelerimizde köy-ilçe merkezleri arası uzaklık 60 km’ye kadar uzayabilmekte, yakın ilçelerle uzaklık ise 90 km’lik mesafelere çıkabilmektedir. Bu mesafelerin vatandaşlarımız için adliye ile ilgili işlerinde büyük sorunlar ( ulaşım-iletişim) yaşatacağı bir gerçektir. Durağan, Türkeli ve Erfelek adliyelerinin kapatılma gerekçesi nedir? Bu adliyelerin mahkemeler düzeyinde iş ve dosya verimliliği dikkate alınmış mıdır? Adı geçen ilçelerimizin köyleri ile birlikte bağlanması düşünülen mahkemelerin olduğu, Sinop, Boyabat ve Ayancık adliyelerine olan uzaklıkları düşünülmüş müdür? En genci 52 yıllık ( Erfelek 1960, Türkeli 1957, Durağan 1954)  ilçe merkezleri için düşünülen ve yerel gerekçelere bakılmadan alınan bu kararlar için bakanlığınızda bir maliyet fayda analizi yapılmış mıdır? Bir ilçede adliye olmamasının yaratacağı psiko-sosyal boyut bu ilçelerimizin gelişimine olumsuz etkide bulunmayacak mıdır? Bir vatandaşın köyünden kendi ilçesine 40 km, sonra başka bir ilçeye en az 35 km mesafe kat ederek, duruşmalara vaktinde katılabilmesini olanaklı görüyor musunuz?"

Editör: Vitrin Haber