Sinop Dernekleri Federasyonu’nun (SİNDEF) geçtiğimiz şubat ayında olağanüstü kongresi vardı. Sayın Fatih Erdoğmuş ve Sayın Engin Kırmızıgül’ün aday olduğu genel başkanlık yarışını Kırmızıgül kazandı.

SİNDEF’in yönetim kurulu onbeş kişiden oluşuyor. Bunlara ilave olarak üç denetleme, üç de disiplin kurulu üyesi var. Ayrıca dokuz kişiden meydana gelen yüksek istişare kurulu mevcut. 

Yeniden oluşturulan yönetim kurulu Sayın Kırmızıgül’ün başkanlığında 2015 yılının şubat ayına, yani olağan kongrenin yapılacağı güne kadar, yoluna yeni bir heyecanla devam edecek.

Çiçeği burnunda yeni yönetim kurulu üyelerinin kahvaltılı toplantılara, belediye meclisi üyesi adaylarının tanıtım programlarına katılımları ve bünyesinde barındırdığı üye dernekleri ziyaretleri sürüyor.

Refiki konumundaki Sinop İli ve İlçeleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (SİYAD) şu sıralar çok hareketli, aynı zamanda heyecanlı. Dernek üyelerini hareketlendiren ve heyecana sevk eden şey; yakında genel başkanlık seçimi için yapılacak olağan kongre.

Genel başkan Sayın Sebahattin Sungur, katıldığı çeşitli platformlarda başkanlığa yeniden aday olmayacağını söylüyordu.

Sebahattin Sungur, hizmet etmek gayesiyle belediye başkanlıklarına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerine aday adayı, köy ve mahalle muhtarlıklara aday olan ne kadar Sinoplu varsa hiçbir ayırım yapmaksızın, her birinin yanlarında bulunacaklarını, kendilerine destek olacaklarını, onlarla birlikte yürüyeceklerini her fırsatta dile getiriyordu.

Hatta aday adaylığı düşünmeyen, ancak yeterli birikim ve tecrübeye sahip donanımlı Sinoplu hemşerilerinin de belediye başkanlığı ve meclis üyeliklerine aday adayı olmaları konusunda ısrar ettiğini söyleyebiliriz.

Hizmete talip olmuş nerede bir Sinoplu aday adayı varsa destek olmak, bir ve beraber yürüdüklerini göstermek için tertip edilen tanıtım programlarına katılıyor, tertip edilen bir etkinlik bitmeden diğerine katılmak üzere koşuyordu adeta.

Tam bu sırada Ak Parti İstanbul İl Başkanı Sayın Aziz Babuşçu Beyden davet ve teklif aldı.  Kendisine yapılan Ataşehir Belediyesi meclis üyeliği için kontenjandan birinci sıra adaylık teklifini kabul etti. Bunun üzerine altı yıldır hizmet ettiği dernekteki görevinden dönem sonu gelmeden ayrılmış oldu.

Bugünlerde Ataşehir belediye başkan adayı Sayın Nimetullah Topu’yla birlikte belediye seçimleri için gündüz gece demeden çalışmaya devam ediyor.

SİYAD’ın kongresi bu yıl onaltı martta yapılacak. Genel başkanlığa şimdilik iki aday talip. Bunlardan birincisi Sayın Keramettin Arpacı, diğeri de Sayın Mehmet Kuru. Her ikisi de işadamı. Az önce şimdilik dedik, çünkü üçüncü bir kişinin de başkanlık yarışına katılacağı kulaklara fısıldanıyor. Aday olup olmayacağına o şahıs kendisi karar verecektir. Onu biz bilemeyiz.

Başkan adaylarından Sayın Arpacı çalışmaları hızlandırmış. Genel başkanlık yarışını kazanmak için habire çalışıyor. Şubeleri ve dernekleri sık sık ziyaret ediyor. Şube ve dernek başkanlarının yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ve delegelerle devamlı bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunuyor.

Bugün de, Gayrettepe’deki Biz Cevahir Otel’in Zeytinyalı Restoran ve Cafe’de organize edilen sabah kahvaltısı programında hemşerileriyle buluştu. Biz de davet edilenler arasındaydık.

Aramızda geçen sohbette Sayın Arpacı, SİYAD’ı daha da kurumsallaştırmak ve hayalindeki projeleri hayata geçirmek için genel başkanlığa aday olduğunu söyledi.

Sinopluları çok sevdiğini, nihayetinde kendisinin de içlerinden çıkmış bir Sinoplu olduğunu,  hemşerilerine hizmet etmekten, en iyi hizmeti sunmaktan başka bir gayesinin olmadığına vurgu yaptı.

Delegasyon tarafından genel başkanlığa layık görülmesi halinde yönetim kurulundaki ekip arkadaşlarıyla birlikte sessiz Sinoplu hemşerilerinin her yerde sesi olacağını, taleplerini karşılayabilmek için daima çalışacağını, sorunlarına çözüm üreteceğini sık sık tekrarladı.

Genel başkan adaylarından Sayın Kuru’nun dernek hizmetlerine yönelik bakışını bilemediğimizden görüşlerine burada yer veremiyoruz. Gün gelir dernek faaliyetleri ve gelecekle ilgili plan ve projelerini bizlere aktarırsa siz değerli okuyucularımızla seve seve paylaşırız. Ve bundan büyük bir keyif alırız.

Adayların ikisi de içeriden. Deyim yerindeyse yerliler. Derneğin gelenek ve göreneklerini, usul ve yöntemlerini yakinen bildiklerini sanıyorum.  Gördüğüm ve anladığım kadarıyla engin tecrübelere sahipler.

SİYAD ise köklü bir sivil toplum kuruluşu. Yazının başlığına bakıp da kurumsallaşmış sayılı derneklerden SİYAD’ın  bi’yana düşeceği endişesine kapılmayın sakın. Hiç bi’yana düşmez! Ancak SİYAD delegelerinin “EVET” oyu hangi adaydan yana sandıkta düşer onu peşinen söylememiz yakışık almaz.