Sinop Anadolu Lisesi’nde öğretmenlerin ve idarecilerin bir veli tarafından tehdit edilmesi Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi tarafından protesto edildi.

Düzenlenen basın toplantısı ile yaşanan şiddet olayının kınayan eğitimciler, benzer olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. 

Basın toplantısında konuşan Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi Başkanı Ramazan Çelik, hayatın her alanında çeşitli biçimlere bürünen şiddet olaylarının giderek sistemleşen ve yaygınlaşan bir hal aldığını söyledi. Çelik; “Arka planı karmaşık nedenlerle örülen, hayatın her alanında çeşitli biçimlere bürünen şiddet olgusu, giderek sistemleşen ve yaygınlaşan bir hal almıştır. Günümüz dünyası saldırgan bireysel tepkilerden kitlesel kıyım ve katliamlara kadar her türlü şiddetin sarmalında çaresiz, çıkışsız olmanın bunalımı içindedir. Sinema, televizyon ve haber bültenleri dâhil birçok görsellik, şiddet unsurları ile cazip ve heyecanlı hâle getirilmektedir. Bütün bu kan donduran sahneler ve efektler karşısında insanımız şiddete eğilimli hale gelmekte, zaman zaman da kamu çalışanlarımız nasibini almaktadır. 

Yeni müfredat taslağı hazırlandı Yeni müfredat taslağı hazırlandı

Evde, sokakta, okulda, hayatın her anında görülen şiddet, adeta gündelik hayatın bir parçasına dönüşmüştür. Adeta zımni geniş bir onay çevresi varmış gibi katlanarak büyüyen şiddet sorunu giderek kurumsallaşmış, her yanımızı kuşatır olmuştur” dedi.

ŞİDDET SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNDE KRİTİK BİR NOKTADA OLAN ÖĞRETMENLER, ŞİDDET ORTAMININ BİR MAĞDURU HALİNE GELDİ
Eğitim sisteminde öğretmenlerin, şiddet sorununun çözülmesinde kritik bir noktada görüldüğünü hatırlatan Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi Başkanı Ramazan Çelik, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle öğretmenlerin şiddet ortamının bir mağduru haline geldiğini ifade etti. Çelik; “Şiddet ve mevcut eğitim sistemimiz arasındaki ilişkiye odaklanırsak, Eğitim, şiddetin ortadan kaldırılması için en doğru araç olarak kabul edilirken, eğitim sistemindeki yanlış uygulamaların, şiddeti sistematik olarak besleme riskini barındırabileceğini söyleyebiliriz. Bu durum özellikle okulda şiddet ile ilgili konunun çok boyutlu irdelenmesini zorunlu kılmaktadır.

Eğitim sisteminde öğretmenler, şiddet sorununun çözülmesinde kritik bir noktada görülmesine karşın,  uygulanan yanlış politikalarla, öğretmenlerin eğitimin edilgen öğesine indirgendiği ve şiddet ortamının bir mağduru haline geldiği  süreci yaşıyoruz. Son yıllarda okullarda öğretmenlere dönük artan şiddet olayları bu duruma ilişkin tespitlerimizi haklılık kazandırmaktadır.

Öğrenci ve veliyi sorgu hakimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren uygulamaların öğretmeni her fırsatta sigaya çekilen bir nesneye dönüştürmekte öğretmeni ve mesleğini itibarsızlaştırmakta ve öğretmen kimliğini oluşturan öğeleri değerden düşürmektedir” diye konuştu.

EĞİTİMCİLERİ ŞİDDETİN HEDEFİ HALİNE GETİREN UYGULAMALARIN SON BULMASI İÇİN SOMUT VE KALICI ÇÖZÜMLER GETİRİLMELİ
Okullarda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması için somut ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi Başkanı Ramazan Çelik, bu anlamda başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri acilen harekete geçmeye ve gerekli yasal çerçeveli önlemeleri ivedilikle almaya davet ettiklerini söyledi. Çelik; “Daha iyi bir eğitim için daha iyi bir müfredat, daha geçerli ve etkili pedagojik yöntemler, daha ileri amaçlar üzerine kafa yormamız gerekirken, bugün öğretmene şiddet konusuna ilişkin bir basın açıklaması daha yapmak mecburiyetinde kalışımızın ana sebebi, şiddetin önlenmesi konusunda daha etkin yöntemler geliştirmeye ve şiddeti tamamen ortadan kaldırmaya yönelik daha yapacak çok işimizin olduğunu göstermektedir.

Bu bağlamda, geçen hafta içerisinde bir velinin Sinop Anadolu Lisemizde öğretmenlerimize ve okul idaresine yönelik tehditleri bu konuda atılması gereken adımların bir an evvel atılmasını zorunlu hale getirmektedir. Olayın duyulmasının hemen akabinde gerek İl Milli Eğitim müdürlüğümüzün gerekse de Emniyet teşkilatımızın atmış olduğu adımları yerinde ve önemli buluyoruz. Ancak sorun lokal çözümlerden çok sistemsel bir yapıya kavuşturularak okullarımızın güvenlik sorunun çözülmesi gerekmektedir.

Okullarımızın bir eğitim kurumu olduğunu aklımızdan çıkartmadan çocuklarımızı akademik eğitimleri başta olmak üzere onları zararlı alışkanlıklardan koruyacak, sağlıklı birey, sağlıklı toplum oluşturma yönünde eğitimcilerimize düşen görevler kadar velilerimize de görevler düştüğünü de unutmamalıyız. Sinop Anadolu Lisemiz geçmişi başarıları ile dolu, kendine özgü ilmi kültürü olan en önemli eğitim kurumlarımızdan biridir. Okulumuzun marka değerini zedeleyecek, eğitim öğretim içerisinde yer alan evlatlarımızın moral motivasyonlarını bozacak, tedirgin edecek, eğitim durumlarını olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Sendika olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da şiddet eğilimin her zaman karşısında olacağımızı, eğitim camiasında kronik bir sorun haline gelmiş olan şiddet, çıkarılacak kanun, yönetmelik ve hukuk kuralları ile yok edinceye kadar mücadele edeceğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Israrla yarın çok geç olabilir düşüncesi ile bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. 

Okullarımızda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması, somut ve kalıcı çözümler üretilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri acilen harekete geçmeye ve gerekli yasal çerçeveli önlemeleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.

Eğitim Bir sen olarak bu tip olumsuz davranışların bir daha tekrarlanmasını diliyor, tüm  eğitim çalışanlarımıza ve camiamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Öğretmene şiddete hep birlikte dur demeliyiz” dedi.

Editör: Merve Yerli