"Benim Doğam, Benim Dünyam" adlı eTwinning projesi ile ilgili basını bilgilendiren öğretmen Sevcan Karadurak, proje ile amaçlarının öğrencilerine çevre bilinci kazandırmak olduğunu belirterek “Çok iyi bilinmektedir ki, her geçen gün artmaya devam eden nüfus, doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu durum doğal kaynakların bilinçli kullanımını her geçen gün daha da önemli hale getiriyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini yaşadığımız bu yüzyılda doğal kaynakların bilinçli ve sürdürülebilir kullanımı  bu açıdan çok önem taşıyor. “Benim Doğam Benim Dünyam” adlı eTwinning projemiz ile öğrencilerimize çevre bilinci kazandırmayı ve sürdürülebilirlik konusunda neler yapılabileceğini göstermeyi amaçladık. Bununla birlikte öğrencilerimize 21. Yy becerilerini kazandırmayı ve kültürel etkileşim ile öğrenmeyi güçlendirmeyi hedefledik.

3. Yaş Üniversitesi Tarih bölümü öğrencileri, tarihi gezerek öğrendi 3. Yaş Üniversitesi Tarih bölümü öğrencileri, tarihi gezerek öğrendi

Projemiz küresel ısınma ve iklim değişikliği, çevre ve kişisel hijyen, atıkların değerlendirilmesi, geri dönüşümün desteklenmesi, su kaynaklarının korunması konusunda bilinçlendirme, ağaç dikimi gibi faaliyetleri kapsamaktadır. Projenin sonuna gelindiğinde, proje kapsamındaki öğrencilerimizin çevreye daha duyarlı bireyler olduğunu , doğal kaynakların tükenebilirliğini daha iyi anladığını, ve sürdürülebilir kullanım ve geri dönüşümü benimsediklerini gözlemledik” dedi. 

Projedeki genel hedefleri hakkında da konuşan Sevcan Karadurak, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda öğrencilere çevre bilincinin öğretilmesi, Geri dönüşüm bilincinin güçlendirilmesi, Atık malzemelerden günlük hayatta kullanılabilecek malzemeler üretmek, Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında eğitim, Su, hava ve toprak kirliliğinin azaltılması ve bunların doğru ve uygun maliyetli kullanımı konusunda farkındalığın artırılması, Temiz bir çevre ve doğanın korunması için sorumluluk ve farkındalığın arttırılması, Karbon ayak izinin araştırılması, Web 2 araçlarının kullanımının öğretilmesi ve yaygınlaştırılması, Öğrencilerin teknoloji kullanımının sağlanması, Öğrencilerin yabancı dil gelişiminin desteklenmesi, Grup ve iş birliği çalışmalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi, Yenilikçi, araştırmacı, girişimci, üretken bireyler olmalarına katkı sağlamak” projemizin genel hedefleri idi ve proje sonuna geldiğimizde hedeflerimize uygun üst derecede sonuçlar aldığımızı gördük. Bu bakımdan mutluyuz “ şeklinde konuştu.

BENİM DOĞAM, BENİM DÜNYAM

Proje detayları ve Avrupa ile Türkiye’deki proje ortakları hakkında da kapsamlı bilgi veren  Sevcan Karadurak şunları söyledi;

 “Bu yıl okulumuz “My Nature My World (Benim doğam, Benim Dünyam)” adlı eTwinning projesinde kurucu olarak yer aldı. Erfelek Şehit Özkan Çelikkaya Çok Programlı Anadolu Lisesi olarak başlattığımız projede yabancı kurucu ortağımız İtalya’dan lise düzeyinde bir okul oldu. Projede ayrıca Yunanistan’dan 2, Romanya’dan 2, Hırvatistan’dan 1 ve İspanya’dan 1 okul yer almaktadır. Türkiye’den ise Sinop, Giresun, Kütahya ve Konya illerinden ortaklarımız bulunmaktadır. Projede okulumuzdan 3 öğretmen, 18 öğrenci yer almaktadır. Kuruculuğunu üstlendiğim projenin diğer yürütücüleri okul müdürümüz aynı zamanda Biyoloji öğretmeni Yavuz Aslan ile İngilizce öğretmenimiz Çiğdem Tıraş’tır.

Benim takımında 10A sınıfından Feyzanur A. ve Melike Ç.; 11A sınıfından Huriye D.; 12B sınıfından Esma T., Aleyna A.Ş. ve Sıla Ç. adlı öğrenciler yer almaktadır. Yavuz Aslan’ın takımında 10A sınıfından Ece A., Zeynepnur A., Elif A.; 10B sınıfından Cemresu U. ve Ebrar T.; 11B sınıfından Buse K. adlı öğrenciler yer almaktadır. Çiğdem Tıraş’ın takımında ise 9A sınıfından Barış T.; 10A sınıfından Zeynep Ayşe K., Sudenaz Ö; 11A sınıfından İrem K., Berkay A. ve Giray T. adlı öğrenciler yer almaktadır. Sinop’taki diğer proje ortağı okul Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi’dir. Bu okuldan Coğrafya Öğretmeni, aynı zamanda müdür yardımcısı Mustafa Karadurak ile okul müdürü aynı zamanda Din Kültürü öğretmeni Nazım Aksu, toplam 12 öğrenci ile projeye dâhil olmuştur. Proje 13-18 yaş aralığındaki öğrencileri kapsamaktadır. eTwinning projemiz ile öğrencilerde çevre bilincini geliştirmeyi, doğaya farkındalığı artırmayı, öğrencilerin web 2 araçlarını tanımalarını ve kullanmaları sağlamayı ve yabancı dil becerilerini geliştirmeyi hedefledik. Aylık aktivitelerimizi de bu doğrultuda gerçekleştirdik.”

Proje kurucusu Sevcan Karadurak “Projenin final ürünü olarak oluşturduğumuz “"Legacy from My City to the Future"( Şehrimden Geleceğe Miras)  adlı e- kitapta  5 farklı ülkeden her bir proje ortağımız gibi  biz de bulunduğumuz şehirlerdeki doğal mirasları tanıtma fırsatı bulduk. Sinop ilimizde bulunan Buzluk Durağan ,Hamsilos ve Erfelek Tatlıca Şelaleri ile Sorkun Tabiat Parklarına bu kitapta hazırladığımız yazı ve  görsellerle yer verdik. İlimizin doğal güzelliklerinin ve kültürünün tanıtılmasına bir nebze de olsa biz de  katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize…”diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: Haber Merkezi