Duayen Paşmakçı'ya Bursa'dan türkülü vefa gecesi Duayen Paşmakçı'ya Bursa'dan türkülü vefa gecesi

Sinop’ta damak zevkine düşkün olanlar yöreye özgü çok sayıda lezzeti keşfedebilir.

Karadeniz kıyısındaki her kent gibi Sinop’ta da denizin bereketi yemeklerinde kendini hissettiriyor. Karadeniz’in hemen her yerinde pek çok leziz deniz mahsulünü yiyebilmeniz mümkün olsa da Sinop’un yöresel özellikleri ile kaynaştırılmış balık yemekleri burada ayrı bir lezzete bürünüyor. Hamsi başta olmak üzere Karadeniz’de balıkçı ağlarına takılan her türlü balık farklı biçimlerde pişirilerek servis edilmekte. Karadeniz’in vazgeçilmezi hamsinin ana malzeme olduğu içli tava Sinop’ta balık yemeklerinin en ünlülerinden. Balık göç yolu üzerinde bulunan ve balığın başkenti olarak adlandırılan Sinop'ta deniz ürünlerini taze olarak tüketebilirsiniz. Hamsili pilav, balık çorbası, çarpan buğulama ya da mezgit tavayı tatmadan kentten kesinlikle ayrılmayın. 

Limana giderek burada lokanta olarak düzenlenmiş teknelerde yemeğinizi yiyebilir, bu arada kısa bir Karadeniz turu da yapabilirsiniz.

MEŞHUR SİNOP LEZZETLERİ VE TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN

Sinop’un yöre mutfağının tadına doyulmaz yemeklerinin büyük bölümü ise hamur işlerinden oluşuyor. Bunların başında hamur ya da kulak hamuru diye adlandırılan cevizli ve yoğurtlu mantısının ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Islama ve tirit ise sofraları süsleyen en önemli lezzetler arasında yer alır.  Bunların arasında üzümlü, cevizli ve kıymalı olarak hazırlanan nokul, içi etli hamur, katlama başta geliyor. Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi ile incir uyuşturması Sinop’taki diğer yöresel tatlar. Birde Sinop'ta pastanelerde bulabileceğiniz kente özel prenses tatlısını denemeyi ihmal etmeyin.

Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip. Bunun sonucunda pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop’ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesi. Türkiye’nin en lezzetli kestanesi olduğundan mevsiminde gittiyseniz mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Editör: Vitrin Haber