Gurbette yaşayan Sinoplular için Sinop'un bir çakıl taşı dahi çok değerlidir. Gurbette 57 plaka araba görmek bile Sinopluları en çok heyecanlandıran olaylardandır. Memleketlerini bu kadar seven ve memleketleri için bir çok şeyi yapmaya hazır ve nazır olan yüzbinlerce insan var iken bu muhteşem enerji neden yeterince harekete geçirilememektedir?

Yaz aylarında Sinop'un dört bir köşesinde en ücra dağ köyünde dahi yapılan şenlikler gurbetçi Sinoplular tarafından organize edilmektedir. Gurbet ve sılayı biraraya getirecek, stratejik bir çalışma planı hazırlanıp bu konuda gerekenler yapılmalıdır. Gurbette faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile Sinop yönetimi biraraya gelerek bir çalıştay yapmalılar. 
Bu çalıştay sonucunda herkes eteğindeki taşları dökmeli ve kısa,orta ve uzun vadede yapılabilecekler listelenerek bir icra kurulu vasıtasıyla bunlar yapılmaya başlanmalı.

Sağda solda,kahve köşelerinde dedikodu yaparak birilerini eleştirmektense bir çalıştay düzenlenerek Sinop'un geleceği masaya yatırılmalıdır. 

Değişik mecralarda bir çok kişi ve kurum farklı işlerle Sinop'a katkı sunmaya çalışmaktadır. Bunların belli bir ilerleme düzeyi getirdiği de çok doğrudur. Ancak asıl sahip olduğumuz gücü kullanabilmeyi sağlayacak ve sadece Sinop'ta yaşayanları değil kalbi Sinop için atan herkesi biraraya toplayacak ve fikirlerini paylaşabileceği bir çalıştay gerekli. 

Sinop'un geldiği düzeyin yeterli olduğunu düşünenler için mesele yok. Ancak Sinop mucizesini gerçekleştirmek ve Avrupa standartlarının da üstünde bir Sinop isteyen herkesin birlikte çalışması gerekiyor. 

Sinop sadece sınırları içerisinde yaşayanlardan ibaret değil. Sinop sınırları dışında Sinop'u çok seven yüzbinler var ve sahip oldukları potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye çevirecek atılım için bekliyorlar.