Sinop ilçelerimizin geri kalmışlığı ve fakirliği göçü doğurmuştur. Bu kötü gidişin durdurulabilmesi,tersine çevrilebilmesi mevcut üretimlerimizden daha fazla gelir elde etmek(üretim ve satış fiyatını arttırmak) ve yeni gelir kaynakları elde etmekle mümkündür. Üretimin olduğu yerde ticaret olur. Hizmet sektörüde gelişir. Fakirlik azalır,zenginleşme başlar. Avrupalı nasıl her santimetrekaresini değerlendiriyorsa memleketinin bizde atıl vaziyette duran kaynaklarımızı üretime kazandırmalı, halkımızın refahını sağlamalıyız.


Ormanlarımızda onbinlerce sakızlık (Menengiç) ağacı-ağaççığı mevcuttur. Sakız ağaçları antep fıstığının yabanisidir. Yani aşılama yapılarak bu ağaçlarda Antep Fıstığı üretimi yapmak mümkündür. Oldukça pahalı bir ürün olan Antep Fıstığının Sinop'ta yetiştirilmesini sağlayabilirsek ilçelerimizin gelir düzeyi yükselecektir. İç ilçelerimizde Sakız ağacı olmayan köyümüz çok azdır. İlçelerimizin bir çok köyünde bulunan sakız ağaçları antep fıstığı aşılanarak ve aşılanan ağaçların bakım alt yapısı sağlanarak ilçelerimizde antep fıstığı yetiştiriciliği mümkündür. 


Sinop'ta antep fıstığı yetişir mi acaba diyenlere Durağan’a bağlı Yandak,Alpaşalı,Hacıoğlan ve Çayağzı Köyü gibi köylerimizde tek tük bulunan ve yıllar önce sakız ağacından aşılanmış halen meyve veren antep fıstığı ağaçlarını görmelerini tavsiye ederiz.


Özel bir firma ile anlaşılarak garantili olarak sakız ağaçlarının aşılanması hızlı bir şekilde sağlanabilir. Olur mu olmaz mı korkusu varsa eğer seçilecek pilot köyde denemeler yapılır, sonuçlar başarılı olursa yaygınlaştırma başlar.

Antep fıstığı ad değiştirir Sinop’un ilçe ve köylerinin fakirliğine çözüm olmaya başlar Sinop Fıstığı olur.

SİNOP EKONOMİSİDE,SİNOP İNSANIDA FISTIK GİBİ OLUR(arşiv-2007)