Dünya içinde yaşadığımız yerden ibaret değildir. Yaşadığımız yerlerin dışında da çok geniş alanlarda geniş topluluklar yaşamaktadır. Kendimizi Kaf Dağında görüp, dışarıya alıcılarımızı kapatırsak medeniyetten uzak kalmış Afrika'da bir kabile gibi olur,gelişemeyiz.

Toplumlarda bireyler gibi gelişip,değişmeye ihtiyaç duyarlar. Süregelen zaman içerisinde zamanın ruhuna uygun davranışlar sergilememiz gerekir. Yıllar önce memleketlerini terk edip gurbet ellere dünyanın dört bir köşesine serpilen Sinoplular bugün ayakları üzerinde durmaya başlamış ve yaşadıkları yerde bir güce dönüşmeye başlamışlardır.

Bu güce karşı umursamaz bir tavıra mı gireceğiz yoksa bu güçle elele Sinop için birlikte mi çalışacağız?

Tarafların umursamaz tutumları Sinop'a ve Sinopluya zarar verebilirken Sinop diasporası kendini tanıyıp,biraraya gelmekte ve memleketleri için düşünmektedirler.

Artık Sinop, dış Sinoplular olarak tabir edebileceğimiz Sinop Diasporasıyla birlikte çalışmayı kurumsallaştırmalı ve Sinop'un geleceğini bu minval üzerine inşa etmelidirler. Dünyanın her yerine yayılmış ve yaşadıkları yerde güç kazanmaya başlayan Sinoplular artık amatör ruhla değil profesyonel bakış açısıyla birlikte hareket edebilme seviyesine çıkabilmelidir.

Sinop'un dünya çapında tanınan bir marka şehir olması için Sinop diasporasıyla, Sinop'ta yaşayanların aktif beraberliklerine başlaması gerekiyor.

Bu uğurda tepeden bakmacı tavır yerine uzlaşmacı ve paylaşımcı,katılımcı yöntemlerin uygulanması gerekir. 

Sinop'un sahip olduğu en büyük gücü memleketlerini seven ve dünyanın her yerine dağılmış insan gücüdür. Bu gücü daha etkin kullanmak için,memleket için egoların çöp sepetine atılması gerekir.