27 Kasım 1853 günü; Karadeniz’de ki görevini tamamlayıp İstanbul’a dönen Yarbay Emin Bey, Kaid-i Zafer firkateyni’nin salimen Sinop limanında olduğunu ve filonun kötü hava nedeniyle Sinop Limanında olduğunu bildirmişti.

27 Kasım (26 Safer)1853 günü; Düşman donamasının saldırısına açık olan Sinop limanından tahriratın ulaşmasını takiben toplu olarak Boğaz’a gelinmesini isteyen bu tahrirata ek olarak; yeni yazıda konuya biraz daha açıklık getirilmektedir. Bu yazının içeriğide şöyleydi; 
     “Patrona Osman ve Hüseyin Paşa’lara Hâmiş, Ma’iyyet-i şeriflerinizde bulunan sefâin-i şâhâne ile beraber Bahr-ı Siyâh cânibine ta’yîn ve me’mûriyetinizden şimdiye kadar geş ü güzâr olunan mahallerde Rusya gemisine rast gelindiği ve top atılarak kaçırıldığı gibi bir havâdis yazmadığınızdan ve Rusya sefâin ve vapurları ise âmed ü şüd etmekte olan vapur ve tüccar sefâyinine dâima sarkıntılık ederek birkaç fenalık dahi zuhûr ettiğinden bu keyfiyetler ba’is-i ta’accüb olmakdadır. Galiba zâtlarınız ma’iyyetlerinizde olan sefâin-i şahanenin bazılarını filosundan bırakarak limânlara ve Rusyalunun gezindiği sularda seyr ü hareket etmiyerek selâmet tarafa savuşuyorsunuz. Buralara Boğaz’a avdetinizde zâtlarınızdan suâl olunacakdır. Ve mütashab-ı ma’iyyetiniz olan sefâin-i şâhânenin filodan çıkanlar için dahi suâl olunacaktır. Vusûl-ı şukkada oradan hemen hareketle bir sefînenin filodan çıkarılması ve ma’zallahi te’âlâ bu bâbda bir gûna kusûr ve rehâvet zuhûra gelipte bir zayi’ât vukû’bulur ise haklarınızda vehâmeti intaç edeceği cihetle ona göre davranılması husûsuna dikkat ve gayret eyleminiz siyâkında tahşiyeye ibtidâr kılındı”.

Sinop’ta ki filoya; düşmanın bir baskın yapma olasılığı karşısında bu limanda kalmasının doğru olmayacağı, hemen hareketle topluca İstanbul boğazı önüne gelinerek burada beklenilmesi ve kötü hava ile karşılaşılacak olunursa Boğaza girilmesi bildirildikten sonra; herhangi bir Rus gemisi ile karşılaşıldığına dair şimdiye kadar bir haber alınmadığı, bunun Rusların harekatta bulunduğu bölgelerde gözükülmeyerek selamet tarafının aranılmakta olduğunun anlaşıldığını, bundan dolayı hemen hareket olunması, bir kayba uğranılacak olursa bunun filo hakkında kötü sonuçlar doğuracağı ve filonun yönergeye uymayan hareketi hesabının dönüşte sorulacağı, ilave edildi.

Fakat savaştan dört gün önce yazılan bu tahriratların komutanların eline geçip geçmediği bilinmemektedir. 27 Kasım’da İstanbula dönen Kaimmakam Emin Bey’in verdiği rapodan, Sinop’ta bulunan filonun emniyette olmadığı ve Kırım’ın yakınlığı dolayısıyla Rus gemilerinin rahatlıkla gidip geldiği anlaşılmaktadır. Öte yandan Rus gemilerinin Sinop civarında ara sıra görüldükleri haberi alınmaktadır. Bu nedenle uygun bir hava bulup limandan çıkamadığı belitilmekteydi. Bahriye Meclisinde yapılan toplantıyı takiben;
    
 28 Kasım (27Safer)’da; Bâb-ı Âli’ye yazılan tahrirata, Karadeniz’de düşmandan barınılacak uygun limanların bulunmaması, yelkenli gemilerin kötü havalarda açılamamaları ve bu yüzden istenilen limanlara, hatta Boğaz’a girememeleri nedeniyle bundan böyle yelkenli sınıfındaki teknelerin yerine buharlı savaş gemilerinin yollanması kararı alındı. Karadeniz’e çıkarılacak olan dört buharlı gemiye diğerlerinin ilavesi ile bir filo kurulması ve süratle Sinop’a gönderilmesi kararlaştırılmış, Riştehane (halat yapım yeri) Nazırı Emekli Riyale (Koramiral) Hasan Paşa denizcilik bilgisi nedeniyle bu filoya komutan olarak atanmıştır.

Sinop’ta bulunan filo komutanlarına yazılan yazıda;   “…bir iki gün zarfıda ol tarafa bir alay asker-i redîfe-şahane ile cenk vapurlarının irsâli musammem bulunmuş olmağla bi Lütfi te’âlâ bunların vüsûlüne değin gayet mütebessırâne hareketle kumandanızda bulunan Donanmâ-yı Hümûmayunun her halde hüsn-i muhafazasına itinâ ve dikkat buyurlması me’mûl-i hâlisânemizdir” denilerek durum kendilerine bildirilmiştir.

Sinop’ta ki filoya yardım ederek limandan çıkartmak ve Karadeniz’de Karokol görevi yapacak gemiler şu vapurlardan oluşuyordu; Mecidiye, Persut, Şehper, Mecz-i Surûr, Fevz-i Bâri, Sâik-i Şadi, Savn-i Bâri. Top adedi az olan bu gemilerle kurulan hafif filonun nasıl hareket edeceğine dair emir hemen hazırlanış, ancak filonun hareketinden önce Sinop faciasınının meydana gelmesi bu olumlu kararın uygulanmasına fırsat vermemiştir. 

30 Kasım Sinop Baskınında neler yaşandı?.... Devam edecek....