Sınırlar Yıkılırken

Dün akşam arkadaşlarla bir çay sohbetinde beraberken konu askerlik anılarına geldi. Askerlik anılarının içinde de mektup konusu açıldı. Şu satırlar kuvvetle muhtemel bir çok insan için standarttır. “Mektubuma değil satırlarıma başlamadan önce üzerime farz olan Tanrı selamlarını sunar…” diye başlayıp “Kestane kebap,yemesi sevap,acele cevap” diyen mektuplarımız vardı.

Yazdığımız satırlarımızın iletimi ve geri dönüşümü ortalama 1 ayı bulurdu. İnternet devrimi ile birlikte bunu 1 saniyede yapar hale geldik. Ve bunu sadece ülke sınırlarında değil dünyanın internet olan her yerinde yapabilir hale geldik.

Türkiye’nin en çok göç veren illerinden olan Sinop, internetle birlikte  gurbet ve sıla arasında sağlam bir köprü kurmaya başladı. İstanbul ağırlıklı olarak gurbetteki Sinoplular internet kanalıyla memleket haberlerine,videolarına,fotoğraflarına ulaşabilir hale geldi. Gurbetçi Sinoplular yaşadığı yerden çok, memleketinin gündemine hakim oldular. İnternet sayesinde,memlekette olanları memlekettekilere haber vermek gibi bir işlev bile kazandılar.

Memleket sevgisinin yoğun olarak hissedilmesine paralel gurbetten sılaya SILA TURİZMİnde inanılmaz bir canlılık başladı. Yayla şenlikleri,bolluk aşları,yağmur duaları,köy bayramları gibi geleneklerimiz sönük etkinliklerden büyük kalabalıkların toplandığı devasa etkinlikler dönüştü. Özellikle yaz aylarında Sinop ekonomisine en büyük katkı kalemlerinden birisi SILA TURİZMİ oldu.

Sılasına tatil için gelen Sinoplular, köylerinde duracak ev ve yaşam alanları inşa etmeye başlarken, memleketin doğal ve tarihi güzelliklerini de keşfetmeye başladılar. İlerleyen zamanlarda yaşanan sıkıntılar iyice azalacak ve Sinop’un tanıtımı konusunda özde Sinop’un kalkınması anlamında güzel şeyler olacaktır.

Sinop Dernekleri internetle beraber daha işlevsel ve yüzleri ağırlıklı olarak sılaya dönük olmaya başlamıştır. Bazı kişilerin anlamsız bulup eleştirdikleri dernek etkinliklerinin zamanla daha işlevsel hale geleceğini düşünüyorum. Bunun hızlanması için dernek faaliyetlerine eğitim seviyesi yüksek hemşerilerimizin de yoğun katılımları gerekiyor.

Eğer bu başarılabilirse ekonomik anlamda literatüre Sinop mucizesi olarak geçebilecek bir atılımında önü açılacaktır. Bugün bir çok siyasi hareket sosyal tabanlarıyla her nerde olursa olsun bütünleşmiş durumdadır. Sinop ve Sinoplunun refahı için içerde ve dışarıda yaşayan tüm Sinopluların asgari müştereklerde birleşip memleket adına icraat yapmaları gerekmekte.

Dünyada sınırlar yıkılırken kendi tabularımızı da yıkmalı, fitneye, fesada, dedikoduya değil icraata prim vermeliyiz.