Sinop Kamu Hastanelerine bağlı Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde “3-9 Kasım Organ Bağışı haftası” kapsamında birim sorumlusu Sema Yağcı tarafından stant açılarak hasta ve hasta yakınları bilgilendirildi. Gerçekleştirilen etkinlik hakkında bilgi veren birim sorumlusu Sema Yağcı, toplum olarak organ ve doku nakli hakkında gerekli bilincin sağlanması için bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. 

ORGAN NAKLİ KİMLERE YAPILIR
Her bireyin organ naklinin önemi hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine vurgu yapan birim sorumlusu Sema Yağcı, organ nakli gerektiren durumlar hakkında da bilgiler verdi. Yağcı; “Organ nakli genellikle ilerlemiş karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastalıklarında, incebağırsakları önemli ölçüde alınmış veya işlev kaybı gelişmiş hastalarda, kornea hastalıklarına bağlı olarak görme kaybı gelişmiş hastalarda, böbrek yetmezliği gelişmiş diyabet hastalarında, kalp ve akciğer hastalıklarında, cildinin önemli bir bölümünü kaybetmiş hastalarda, kemik dokuda ve tendonlarında önemli hasar gelişmiş hastalarda uygulanabilir” dedi. 

ORGAN BAĞIŞINDA TİCARİ BİR AMAÇ GÜDÜLEMEZ
Açıklamasında 18 yaşını doldurmuş her bireyin organlarını bağışlayabileceğini belirten birim sorumlusu Sema Yağcı, organ bağışında vatandaşların bir ticari amaç güdemeyeceğinin altını çizdi. Yağcı; “Bağışlanan Organlar Para İle satılamaz. Bir insan öldükten sonra organları bağışlandığında organ nakli koordinasyon sistemi devreye girer. Bu sistem gereğince bağışlanan organlar sağlık bakanlığının bölge koordinasyon merkezine ( BKM) ve oradan da ulusal koordinasyon merkezine (UKM)  bildirilir. Organ naklinde önemli olan doku uyumu ve tıbbi aciliyettir, bunu dışında kişinin maddi durumu ırkı dini gibi hiçbir etkene öncelik verilmez. Türkiye de böbrek, kornea, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, bağırsak ve kalp kapağı nakli için 28 bin 251 hasta beklemektedir” diye konuştu.

Hasta ve hasta yakınlarını organ nakli hakkında bilgilendiren ve organ bağışı yapmak isteyenlerin kayıtlarını alan Sema Yağcı “ Hiç tanımadığınız birine sağlıklı bir hayat vermek sizlerin elinde” diyerek organ bağışının önemine tekrar vurgu yaptı. Burada dağıtılan broşürlerden ve bilgilendirmeden etkilenen vatandaşlar organ bağışında bulundu ve çocukların dikkatini çekmek amacıyla balon dağıtıldı.
Editör: Vitrin Haber