Sinop İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş, Genel Sekreterliğe bağlı Atatürk Devlet Hastanesi ve Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesin’ de son teknoloji Fleksibl Sistoskopi cihazlarının Üroloji Ünitelerinde hizmete başladığını söyledi. 

Genel Sekreter Op. Dr. Tolga Baş alınan cihazların ürolojide ileri teknoloji cihazlar olduğunu, bu cihazlar sayesinde tanı ve tedavilerin daha kolaylaşacağını, yeni hizmete giren cihazlar ile hastaların komşu illere teşhis ve tedavi için gitmelerine gerek kalmayacağını belirtti. Yeni cihazların tüm Sinoplulara hayırlı olmasını dileyen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş, yeni cihazlar ve bu cihazların hastalarda kullanımı hakkında bilgiler verdi. İlk olarak Fleksibl Sistoskopi’nin ne olduğundan bahseden Op. Dr. Tolga Baş; “Fleksibl Sistoskopi mesanenin yani idrar kesesinin içinin,  teleskop benzeri ince, yumuşak bir alet ile incelenmesidir. Fleksibl Sistoskopi en son teknoloji ürünüdür ve daha önceleri uygulanan standart Sistoskopiye göre birçok üstünlükleri vardır. Fleksibl Sistoskopi için kullanılan alet, Standart Sistoskopi aleti gibi sert olmadığı ve yumuşak olduğu için bir lokal anestezi ilacı sayesinde hastalar ağrı hissetmezler” dedi. Fleksible Sistoskopi’nin hangi durumlarda yapılabileceğinden bahseden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tolga Baş; “Fleksibl Sistoskopi, idrardan kan gelmesi durumunda, İdrar yollarında tekrarlayan enfeksiyon (iltihap) hallerinde, Prostat hastalıklarının tanısında, İdrar kaçırma durumunda, Üretra (idrar kanalı) darlıkları ve diğer hastalıkların tanısında, Mesane taşları, ülserleri, polipleri ve divertikülleri gibi diğer hastalıkların tanısı için kullanıldığı gibi, daha önce mesane tümörü olan hastalarda kontrol amaçlı olarak ve İdrarı zor yapma veya yapamama, ağrı durumunda da kullanılmaktadır” diye konuştu.

Fleksibl Sistoskopi Nasıl Yapılıyor?
Fleksibl Sistoskopi’nin narkoz almadan yapılan bir işlem olduğunun altını çizen Genel Sekreter Op. Dr. Tolga Baş; “Bunun yerine lokal anestezi jeli üretraya verilir. Hasta işlem boyunca uyanıktır ve işlemi televizyon ekranından izleyip kendi mesanesini görebilir. Fleksible Sistoskopi genelde 5 dakika sürer. İşlemden hemen önce hasta idrarını boşaltmalıdır. Lokal anestezi uygulaması sonrası Fleksibl Sistoskop dikkatle üretradan ilerletilerek mesaneye ulaşılır. Mesane, prostat ve üretra incelemesi sonrası işleme son verilir. İşlem sonrası hastadan idrarının boşaltması istenir. Fleksibl Sistoskopi Sırasında gerekirse patolojik tanı amaçlı mesane içinden küçük örnekler alınabilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile fleksibl sistoskopların kullanılmaya başlanması ile sistoskopik muayenelerin büyük çoğunluğu üroloğun muayenehanesinde ağrısız yapılabilmektedir.  İşlemi sonrası hastalar 1 saat içinde evlerine gidebilirler” dedi.

Editör: Gülay Yıldırım Kavak