Yeni binasında hizmete başlayan 112 Komuta Kontrol Merkezi, il protkolü ve basına tanıtıldı.

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, AK Parti Sinop Milletekili Mehmet Ersoy, AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Orhan Alpay, İl Afet Acil Durum Müdürü Ümit Ünal’ın katıldığı tanıtım toplantında 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde yapılan yeni düzenlemeler aktarıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, verdiği mini brifingde 112'de kullanılan yeni sistemleri de tanıttı. Sağlık Müdürü Açıkgöz, merkezlerinde teknolojik olarak son sistemi kullandıklarını ifade ederek, "Yeni hizmet binamızla birlikte sistem konusunda da bazı yenilikler yaptık. Bunlar özellikle vatandaşların şikayetçi olduğu ve 'Yarım saate ambulans geldi' söylemini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yeni komuta kontrol merkezimizde bulunan bütün sistem birbirine entegre. Örneğin bir ihbar yapıldığında başlayan maraton hastanın ulaştırılacağı hastaneye kadar takip ediliyor. 112'ye yapılan bir ihbar anında değerlendirilerek, merkez tarafından en uygun ambulans yönlendirilmektedir. İhbarın yapılması, ihbarla ilgili ambulansa bilgi verilmesi, ambulansın hareketi ve olay yerine varışı, hastayı alması ve hastaneye götürmesine kadar bütün detaylar saati ve dakikasıyla kayıt altına alınmaktadır. Şu ana kadar kesişme noktalarında dakikalar kayıt altına alınmaktadır" dedi.

Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri alanında il genelinde sağlık hizmetlerini planlamak ve yürütmek,  bu alanda hizmet birimleri kurmak ve işletmek, gerektiğinde hastane acil servisleri ile entegre etmek, ilgili birimlerin faaliyetlerini izleyip değerlendirmek, hasta nakil ve sevk koordinasyonunu sağlamakla görevli olan 112 Komuta Kontrol Merkezinin yeni yapısıyla sağlık hizmetlerinin daha kaliteli sunulacağını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz; “Eskiden 1 nolu sağlık ocağının lojmanı olarak kullanılan 112 Komuta Kontrol Merkezimizde Eskiden 3 olan hat sayımızı 9’a çıkardık ve merkezimizde Fiber optic internet ağ yapısı kurduk. İlimizdeki tüm ambulans hareketliliği ve konumlarını sistemden izleyip değerlendirebilir hale getirdik. Aynı zamanda adresini belirleyemeyen vatandaşlarımıza da bu sistem üzerinden yardımcı olunabilmektedir.  Mayıs 2012 tarihi itibariyle 112 komuta merkezimizi 24 saat doktorlu hale getirdik ayrıca ekiplerimizin donanımına el bilgisayarları ilave ederek gerek çağrılarda gerekse de sevk ettiğimiz her hastamızın sağlık bilgilerine çok daha hakim hale geldik” şeklinde konuştu. İl genelinde 28+1 adet aktif çalışan ambulans bulunduğunu ifade eden Açıkgöz; “28+1’den kasıtımız şu, 1 adet motosiklet ambulansımız var. Aracı satın aldık geçtiğimiz haftalarda ilimize gelmesi gerekiyordu fakat yaşanılan aksaklıktan dolayı daha ilimize ulaşmadı. Fakat önümüzdeki hafta içerisinde ilimize gelmesini bekliyoruz. Bu motosiklet ambulansın ilimizde olması bizim için büyük bir avantaj olacak. İlimizdeki sokaklar dar her tarafa ulaşamıyoruz. Ambulanslarımızın hareketleri bazen kısıtlanabiliyor veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde sıkıntıya girebiliyoruz.  Dolayısıyla motorize ekiplerimiz daha kısa sürede ulaştıkları olay yerlerinde yerinde müdahale yapmış olacaklar” ifadelerine yer verdi.
Yapılan çalışmaların böylesi güzel sonuçlar doğurduğunu görmekten oldukça keyif aldıklarını belirten AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy; “Bu süreçte özellikle binalarımızın fiziki yapılarındaki eksikliklerini gidermek adına bakanlığımızın çok yoğun bir çalışması var. İlk etapta Ayancık ve Durağan hastanelerimizin ihaleleri hazır hale geldi. TOKİ müdürlüğümüzün ilerleyen günlerde ihale etmesini bekliyoruz. Merkezde yine sağlık kompleksi adı verilen binamızın projesi hazırlandı. İhale süreci devam ediyor. Arkasından Boyabat devlet hastanesi nitelikli devlet hastanesi konumuna gelecek. Yani artık ilimizde eski ilkel sistemlerle, koğuş sistemiyle hizmet veren hastanemiz inşallah kalmayacak” dedi. İl merkezinde bulunan Atatürk Devlet Hastanesi proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ersoy; “İlerleyen zamanlarda bu iki hastanemizin kendi içinde dönüştürülecek bir hastanemi yoksa yeni yapılacak bir hastanemi olacağını çıkacak maliyetlerle birlikte karar vereceğiz. İlimizde eski yapı, eski usulde hizmet veren hemen hemen hiçbir hastane kalmamış olacak. İçini bu teknolojik imkanlarla destekleyebilmekten, dışını ve konforunu insanımızın layık olduğu bir hale getirebilmiş olmaktan gerçekten çok büyük keyif alıyoruz. Bir dipnot olarak belirtmek isterim ki şuanda toplam hastanelerimiz açısından Sinop tarihinin en çok uzmanıyla hizmet veriyoruz. Sağlık Bakanımızın bana verdiği bilgilere göre kişi başına düşen doktor sayısı itibari ile Türkiye’de 20. sıradayız. Bu uygulamaların hayata geçirilmesinde emeği geçen başta sayın bakanımız olmak üzere, sayın valimize, il özel idare genel sekreterimize, il genel meclisi üyelerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz tarafından verilen brifing sonrasında protokol üyeleri ve basın mensupları 112 Komuta Kontrol Merkezi’ni gezerek merkezde yürütülen çalışmaları izledi.

Ali Fuat Özşahin

Editör: Vitrin Haber