Sinop'ta Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tuna Bilecik tarafından yapılan başarılı bir operasyonla, ilk kez obezite ameliyatı gerçekleştirildi. 

Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde bir ilke daha imza atılarak, vücut kitle indeksi (BMI) 41,5  olan 22 yaşında hastaya Başhekim ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tuna Bilecik tarafından  Sleeve gastrektomi (tüp mide) operasyonunu yapıldı. 

Genelde tüp mide ameliyatı yapılıyor
Hastanın durumunun gayet iyi olduğunu kaydeden Op. Dr. Tuna Bilecik, dünyada ve ülkemizde obezitenin cerrahi  tedavisinde genel olarak tüp mide ameliyatının yapıldığını  söyledi. Op. Dr. Tuna Bilecik  operasyon ile mide hacminin yaklaşık yüzde 80’i çıkarıldığını kaydederek, "Çıkartılan bu mide bölümü açlık hissini veren hormonun salgılandığı kısmı da içermektedir. Bu sayede Ghrellin denen hormon seviyesinde ciddi bir azalma meydana geliyor ve ameliyattan sonra hastalar kendini tok hissediyor. Bu yüzden hacimsel küçültmenin yanında hormonlar üzerinde de değişiklik oluyor. Bu da diyabet gibi yandaş hastalıkların azalmasını sağlıyor" dedi.

Op. Dr. Tuna Bilecik obezite cerrahisinde birçok cerrahi yöntemin olduğunu belirterek, "Obezite cerrahisi, deneyimli cerrahlar ve donanımlı merkezler tarafından uygulanırsa etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Ülkemizde genel olarak tüp mide ameliyatı yapılmaktadır." diye konuştu.

Kriterler var
Obezite cerrahisi için bazı kriterlerin olduğunu hatırlatan Op. Dr. Tuna Bilecik; "Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan, 18-65 yaş arası bireylerde, hormonal hastalıkların bulunmaması halinde, ilaç ve diyet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo veremeyenler de, alkol ve ilaç bağımlısı olmayanlarda, hastanın uygulanacak yöntemi anlaması ve ameliyattan sonra uyum sağlayabilecek durumda olması durumunda, kabul edilebilir ameliyat riski bulunanlarda obezite cerrahisi uygulanabilir" ifadelerini kullandı.

Tüp mide ameliyatı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Tuna Bilecik, sözlerine şöyle devam etti; "Tüp mide ameliyatında midenin çıkışından yaklaşık 4 cm kadar mide tarafından başlanarak stapler denilen özel alet yardımı ile mide içerisine yerleştirilen bir tüp yardımı ile mide ile yemek borusunun birleştiği yere kadar midenin tüp haline getirilmesi işlemidir." Her cerrahi girişimde risk olduğu gibi obezite cerrahisinin de risk taşıdığını söyleyen Op. Dr. Tuna Bilecik  obezite cerrahisinin ilk başladığı yıllara göre komplikasyon oranları oldukça düşmüştür. Hastaların morbid obezite nedeniyle karşı karşıya kaldıkları hayati riskler göz önüne alınırsa obezite cerrahisinin riski kabul edilebilir düzeydedir. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 1-2 yılda fazla kiloların %60-70 kadarı kaybedilir" 

Tüp mide ameliyatında her şey yolunda gittiğinde ameliyatın yaklaşık olarak  60 dakika sürdüğünü kaydeden Op. Dr. Tuna Bilecik ameliyat sonrası 4-5 gün hastanede yatan ve diyet eğitimi verilen hastaya kullanacağı ilaçlar anlatılır ve taburcu edilir. Belli aralıklarla takip edilir" şeklinde konuştu. 


Editör: Vitrin Haber