Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, "İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle ormanlık alanlarda ve nemli yerlerde yetişen mantarın zehirli veya zehirsiz olanını ayırt etmek mümkün değil" dedi.

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, yaptığı açıklamada, doğada yetişen mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt edebilme şansı bulunmadığını, zehirlenmelerin önüne geçmek için de kültür mantarının dışında mantar tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Zehirlenmelere yol açan mantarlara karşı vatandaşları uyaran Erşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok yenilebilir yabani mantar türü vardır. Fakat doğada yetişmiş mantarları toplayan kişi, bu konuda ne kadar uzman olsa da yine de zehirlenme ve ölümlerle karşılaşılabilir. Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Genellikle mantar zehirlenmeleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağmurların başlamasıyla birlikte çok sık görülmektedir. Doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilerek tüketilmesi neticesinde organ yetmezlikleri, koma ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi sonuçlar doğurabilir”

Mantar zehirlenmesinin belirtilerine de değinen Erşan, “Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 2 ila 8 saat sonra bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü ile daha sonraki günlerde (4-6 gün) gelişebilecek karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı olarak sonuçta koma ve ölüm görülebilmektedir” dedi.

Bol ve yağışlı geçen ilkbahar ve sonbahar aylarında Sinop’ta mantar tüketimi arttığını da dile getiren Erşan, “Unutulmamalıdır ki, mantarlar yoğurtla yendiğinde de zehirleyebilir, pişirilmesi veya tuzlu su ve sirkede bekletilmesi mantarın zehrini almaz. Ağaçta yetişen ve kurutulmuş mantarlar da zehirli olabilir. Bu konuda halkımızın çok dikkatli olması gerekmektedir” diye konuştu. 

Mantar zehirlenmesi durumunda neler yapılması gerektiğinin altını da çizen Erşan sözlerini şöyle tamamladı: “Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Zehirlenme durumlarında T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü/ 114 UZEM Çağrı Merkezi aranarak medikal destek alınabilir"
 
Editör: Vitrin Haber