Sinop Kamu Hastanelerine bağlı Atatürk Devlet Hastanesinde tarihinde ilk üst düzey Laparoskopik ameliyat yapıldı.

Edinilen bilgiye göre; Sinop Kamu Hastanelerine bağlı Atatürk Devlet Hastanesi Genel Cerrahi polikliniğine karın bölgesinde müphem ağrı şikayetiyle başvuru yapan hastadan istenen karın tomografisi ile sağ böbrekte kitle tespit edilerek üroloji polikliniğine gönderildi. Uzman Doktorlarında tomografi sonuçlarını incelemesi üzerine hastadan MR istenmesi ardından ortaya çıkan sonuçlarından böbrekte henüz başlangıç aşamasında olan tümör ile uyumlu kitle olduğunu teyit edildi. Hastanın ameliyatı kabul etmesi üzerine Üroloji Uzmanları Muharrem Özkaya ve Mehmet Canikoğlu tarafından Sinop’ta ilk kez üst düzey Laparoskopik bir ameliyat gerçekleştirildi.

Tarihinde ilk kez yapıldı
Yapılan ameliyatın Sinop tarihinde ilk olduğuna dikkat çeken ve robotik cerrahi hariç tutulacak olursa son model denilebilecek bir operasyon yapıldığına vurgu yapan Uzm. Dr. Mehmet Canikoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Hastamız karın bölgesinde müphem ağrı ve şikayetler ile genel cerrahi polikliniğine başvurmuş. Hastadan istenen karın tomografisinde Genel Cerrahi Uzmanımız tarafından sağ böbrekte kitle tespit edilmiş ve üroloji polikliniğimize gönderilmiş. Hastadan tanıyı netleştirmek için MR istedik ve sağ böbrekte henüz başlangıç aşamasında yakalanmış tümör ile uyumlu kitle olduğunu teyit ettik. Bu ebattaki böbrek tümörleri günümüzde laparoskopik olarak (yani kapalı yöntemle) ve böbreği almaksızın sadece kanser dokusunun çıkarılması şeklinde ameliyat edilmekte. Biz de hastamızla görüştük ve hastamız  bizlere güvenerek başka bir sağlık tesisine sevk edilmek istemedi. Uzm. Dr. Muharrem Özkaya ve ben ameliyata iki cerrah olarak girdik. Ameliyata dahil olan tüm ekibimizin de büyük fedakarlığı ile 'Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi ameliyatını' başarı ile tamamladık. Böbreğin üstündeki tümörü çıkarmış olduk. Böylelikle böbreğin kalan kısmını da kurtarmış olduk.

İyileşme süreci hızlı oldu
Ameliyat kapalı yapıldığı için iyileşme süreci de oldukça hızlı oldu. Hastamızı sağ salim evine gönderdik. Bundan sonraki süreçte de patoloji sonucuna göre ek tedavi gerekip gerekmediğinin takibi Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde yapılacaktır. Söz konusu ameliyat bugün uluslararası kongrelerde ve bilimsel toplantılarda sunulmakta ve robotik cerrahi hariç tutulacak olursa son model diyebileceğimiz üst düzey bir ameliyattır. Ben ve ekibim bu ameliyatı Sinop Atatürk Devlet Hastanesi tarihinde ilk kez gerçekleştirdiğimiz için oldukça gururluyuz"