Yaşlanan ve sağlık problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutarak hayatlarına devam etmelerinde evde sağlık hizmetleri çok önemli role sahip. “Evde Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri” de o hizmetler arasında. 
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ortalama yaşam süresi uzuyor. Hatta Sinop ili olarak Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamalarında en yaşlı il olarak biliniyoruz. Dolayısıyla ülkemizde yaşlı nüfus ve kronik hastalıklar artma eğiliminde. Yaşlandıkça sağlık problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutmak için uygulanan evde sağlık hizmetleri arasında ağız ve diş sağlığı da oldukça önem taşıyor. Diş Hekimi Kübra Özgür, evde ağız ve diş sağlığı bakımının yaşlı veya sağlık tesisimize gelemeyen vatandaşlar için oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Özellikle evden çıkamayan, yatalak veya bazı hastalıklardan dolayı hareket kabiliyetleri sınırlı olan yaşlı ve engellilerin  Evde Sağlık hizmetlerini, tam teşekküllü hastane standartlarında sunma imkânı olduğunu anlattı. 
19 Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden Mezun olan, Evde Sağlık Hizmetlerinde 2 senedir çalışmalarına devam eden Diş Hekimi Kübra Özgür yaptıkları çalışmaları ve tedavileri anlattı; 

“Evde bakım hizmetlerinin amacı, yürümekte zorlanan hastalarımızın, yatağa bağlı olan hastaların hizmetlerini evlerine götürmek. Şu ana kadar evde sağlık hizmetlerinde yaklaşık 300 kişiye tedavi sunulmuştur. Evde Bakım Hizmetlerine hastalarımızın başvurması için Aile Hekimlerinden ‘evde bakım hizmetleri gerekmektedir’ diye belge alabilirler veya toplum sağlığı merkezlerine, halk sağlığı merkezlerine başvurabilirler. Eğer daha önceden hastalarımızın evde bakım hizmetlerine kayıtları varsa direk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimize gelerek bize başvuruda bulunabilirler.

Evde bakım Hizmetlerinde hangi tedavi seçeneklerini verebiliyoruz diye sorarsanız “ diş taşı temizliği, diş çekimleri, diş protez yapımı veya diş protez burukları alınabilir, hastalarımızın kullanmakta olduğu protezlerde kırıklar varsa bunlar tamir edilebilir. Bu tip tedavileri evde bakım hizmetlerinde yürütmekteyiz. Yaptığımız bu tedavileri haftanın salı ve cuma günleri öğleden sonra yaklaşık 4-5 hasta kadar hastamıza tedavi sunarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Evde Bakım Hizmetlerine başvuran hasta yakınlarımızdan en büyük isteğimiz gerçekten evde bakım hizmetleri ihtiyacı duyan hastaların başvurmalarıdır, aksi halde  evde bakım hizmetleri gerçek amacına ulaşamamaktadır.

HASTA YAKINLARI HİZMETTEN MEMNUN
Hasta yakınları, yaşlı veya evde bakıma ihtiyacı olan hastaları için verilen tedavilerden son derece memnun olduklarını, tedavi için azimle çaba gösteren sağlık personellerin kendileri için ellerinden geleni yaptıklarını ve hasta yakınlarının günlük yaşamlarında büyük kolaylıklar sağladığını vurguluyorlar.
Editör: Vitrin Haber