Sağlık Bakanlığı tarafından hem sigara içenleri bu alışkanlıktan kurtarmak hem de çocuk ve gençlerin sigaraya başlamalarının önüne geçmek için çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Pasif içiciliğin önüne geçmek için kapalı mekan sigara yasağı uygulaması, yeni başlamaların önüne geçmek için kamu spotu, broşürlü bilgilendirme çalışmalarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayla mücadele ediliyor. Başta KETEM olmak üzere hastanelerin bünyesinde bulunan poliklinikler sayesinde de sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet veriliyor. Gerek Alo 171’i arayarak gerekse polikliniklere başvurarak sigarayı bırakmak için destek isteyen vatandaşların önce alışkanlıkları ölçülüyor. Sonrasında ise sigarayı bıraktırmada kullanılacak yöntemler belirleniyor.

“Bu bir hastalık”
Sigara bıraktırma poliklinikleri ile ilgili bilgi veren KETEM Sigara Bıraktırma Poliklinik Hekimi Dr. Gül Yordamcıgil, “Gelen kişilerin önce sigara alışkanlıkları, bırakma kararlılıkları ölçülüyor. Sıkıntı duyup işinden izin alıp gelememiş kişiler ya da bizim biraz yolculuğunda sorun gördüğümüz hastalarımızı ‘Alo Ahmet bey’ şeklinde arayabiliyoruz. Her gelişlerinde karbonmonoksit ölçümleri yapılıyor. Bu bir çeşit oksijenle yarışan bir gaz. Sigaracıların kanında yüksek skorlar görüyoruz. Tüyolar veriyoruz. Burada asıl tılsım bıraktırma başarısını sağlayan tüm polikliniklerinde danışmanlık yapıyoruz. Hasta istediği soruları sorabiliyor. Hatta bir süre beraber de yolculuk yaptığımız için hastayla özel sorunlarını, onun elini sabote edecek, zorluğa sevk edecek durumları da paylaşıyorlar. Gereken danışmanlıkları veriyoruz. Gereken noktalarda uyarılarımızı yapıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanan sigara bıraktırma ilaçları sayesinde bu konuda önemli bir başarı kaydettiklerini söyleyen Dr. Yordamcıgil, “Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz verilen sigara bıraktırma ilaçları da elimizi çok kolaylaştıran, hastaya çok yumuşak geçiş yaptıran durumlar. Yaklaşık 1 yıl hastamızı takip ediyoruz. Bu bir hastalık. Gerçekten ağır bir hastalık. Yardım alın diyorum” diye konuştu.

Türkiye’de 15 milyon kişi tütün kullanıyor
Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığını belirten Manisa İl Sağlık Müdürü, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Metin Kaplan, ''Dünyada her yıl 6 milyon insan, sigaranın yol açtığı akciğer, kalp, damar, beyin hastalıkları başta olmak üzere sigara ile ilişkili hastalıklardan kaybedilmektedir. Ülkemizde ise yılda 100 bin kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23’ü, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Sadece içmek değil, dumanını solumak bile bu hastalıkların oluşması için yeterlidir. Tütün dumanına pasif maruziyet de her yıl dünyada 600 bin insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır” dedi.

“14 bin kutu sigara bırakma ilacı dağıtıldı”
Manisa’da sigarayı bırakmayla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kaplan, Sigara Bırakma Polikliniklerimizde 2015 yılı içerisinde toplam muayene sayısı 6 bin 972’dür. 6 bin 23 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 474 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verilmiştir. 2015 yılı içerisinde bin 410 kişinin sigarayı bıraktığı tespit edilmiştir. 2016 yılı ilk 6 ayı içerisinde toplam muayene sayısı 5 bin 913’dür. 4 bin 434 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 141 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verilmiştir. 2016 yılı ilk 6 ayı içerisinde bin 288 kişinin sigarayı bıraktığı tespit edilmiştir. İlimizde 14 bin 457 kutu sigara bırakma ilacı ücretsiz olarak dağıtılmıştır” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber