Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında sağlıklı yaşamın teşviki, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacıyla 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Uğur Mumcu Meydanından Karakum istikametine  yürüyüş düzenlendi. 

Yürüyüşe Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bülent Öztürk, İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Arzu Eser, Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri çalışanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Yürüyüş öncesinde etkinlik hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bülent Öztürk, etkinlikle sağlık yaşamın önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Öztürk; “Sağlık Bakanlığımızca yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında sağlıklı yaşamın teşviki, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacı ile 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Valiliğimizin oluru ile İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Genel Sekreterliğimizin, öğrencilerimizin ve halkımızın katılımı böyle bir yürüyüş tertip ettik” dedi.

TÜRKİYE’DE, 0-11 YAŞ GRUBUNDA YÜZDE 60, 12 YAŞ VE ÜZERİNDE İSE YÜZDE 72’Sİ FİZİKSEL HAREKETSİZ
Yürüyüşün temasının her gün sağlıklı yaşam için 10 bin adım olduğunu belirten Öztürk; Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmaları  2010 verilerine göre, Türkiye’deki 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’sinin hareketsiz olduğu, 0 – 11 yaş grubunun ise yüzde 60’ının hareketsiz olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite deyince spor akla geliyor ancak yürüyüşte bir fiziksel aktivite. Yürüyüşü çok kalay bir şekilde hayatımıza monte ederek ailece yürüyüş yapabiliriz. Toplu taşıma aracı kullanıyorsak birkaç durak önce inerek gideceğimiz yere yürüyerek gidebiliriz. Araç kullanmaktan kaçınarak, yürüyüş parkurlarını kullanabiliriz” diye konuştu

DÜNYADA ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA FİZİKSEL HAREKETSİZLİK 4’ÜNCÜ SIRADA
Dünyada ölüm nedenlerinin risk faktörleri arasında hareket azlığı, fiziksel hareketsizliğin 4’üncü sırada yer aldığını belirten Öztürk sözlerine şöyle devam etti; “Birçok kalp damar hastalıkları bakımından diyabet, şeker hastalığı, obezite bakımından fiziksel hareketsizlik risk faktörleri arasındadır. En kolay fiziksel aktivitelerden biri olan yürüyüşü alışkanlık haline getirerek, sağlıklı yaşam adına büyük bir adım atmış oluruz”.    
Dr. Öztürk’ün açıklamasının ardından, yürüyüş yapan grup ellerindeki pankartlar ile Uğur Mumcu Meydanından Karakum istikametine yürüyüş gerçekleştirdi. 
Editör: Vitrin Haber