Geçtiğimiz aylarda inşaatı tamamlanarak Sağlık Müdürlüğüne teslimi yapılan sağlık kompleksinde basın mensupları ile bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan sağlık kompleksinde faaliyet gösterecek birimler ile ilgili bilgiler verdi.  2015 yılında ihalesi yapılarak 20 milyon 562 bin 96 TL ihale bedeli ile yapımına başlanan Sinop Sağlık Kompleksinin Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılı Aralık ayında geçici kabul işlemleri yapılarak idarelerine teslimi gerçekleştiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, binanın geçici kabul eksikliklerinin tamamlanması sonrasında Mayıs ayı itibariyle İl Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlık Kompleksi B blok’a taşınma işleminin gerçekleştiğini söyledi. Sağlık kompleksi içinde İl Sağlık Müdürlüğü, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı Laboratuvarı, KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı ile Sağlık Hizmetleri Başkanlığı birimlerinin yer alacağını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bir anlamda sağlık hizmetlerini tek çatı altında toplayacak olan kompleksin vatandaşlara daha hızlı hizmet almaları noktasında büyük avantajlar sağlayacağını ifade etti.

Erşan; “Sağlık kompleksi içerisinde bulunan Halk Sağlığı Laboratuvarı, KETEM( Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Toplum Sağlığı Merkezimizde bu hafta itibariyle Sağlık Kompleksi C blokta hizmet vermeye başlamıştır. 
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ise hafta sonu taşınma işlemi gerçekleştirerek 15 Eylül 2018 itibariyle Sağlık Kompleksi A blokta vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacaktır” dedi.

KALİTE STANDARTLARI ARTIRILDI
Hizmet vermeye başlayan sağlık kompleksinde yer alan birimlerde kalite standartları doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapıldığının altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, hem fiziki alan hem de ekipman anlamında yeniliklerin yapıldığını söyledi. Erşan; “Kefevi Mahallesi, Hakimiyet Caddesinde faaliyet göstermekte iken Yeni Mahalle Okulak Sokak No:8 adresine taşınacak olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde 22’si Diş Hekimi olmak üzere toplam 90 personel ile hizmet verilecektir.

Yeni binasında engelliler için otopark alanı, asansörler ve gerekli diğer düzenlemeler sağlanmış ve engelli vatandaşlarımızın faydalanabileceği ayrı bir klinik oluşturulmuştur. Merkezi Sterilizasyon ünitesi, Protez laboratuvarı,  lokal ameliyathane, 22 klinik alanı, mahkum koğuşu gibi diğer birimlerde kalite standartları doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Hizmet binasının yenilenmesi ile birlikte 7 adet diş üniti de yenilenmiş ve ilaveler ile birlikte toplam da 24 diş üniti hizmet verir hale getirilmiştir. Önce ki binamız da fiziki alan ve personel yetersizliği nedeniyle en fazla sorun yaşadığımız görüntüleme hizmetleri, yeni hizmet binasında ilave olarak alınan Periapikal Röntgen cihazı, Panaromik Röntgen cihazı ve yeni başlayan 2 Röntgen Teknisyeni ile toplamda 4 röntgen teknisyenle yeniden düzenlenmiştir. Röntgen teknisyeni sayısının yeterli hale gelmesi ile birlikte nöbetlerde de röntgen çekimi ile etkin ve kaliteli Acil Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri yürütülecektir” diye konuştu.

TÜM BİRİMLERİMİZLE VATANDAŞIMIZIN HİZMETİNEYİZ
Sağlık kompleksi içerisinde faaliyet gösteren sağlık birimleri ile ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, şunları söyledi; “Az öncede söylediğim gibi, Sağlık kompleksi içinde İl Sağlık Müdürlüğü, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı Laboratuvarı, KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı ile Sağlık Hizmetleri Başkanlığı birimlerimiz hizmet vermekte. Toplum Sağlığı Merkezimiz Sağlık Kompleksi C blokta; 3 hekim, 2 diş hekimi, 1 diyetisyen ve diğer yardımcı sağlık personel ile birlikte toplam 26 personel ile hizmet vermektedir. Toplum Sağlığı Merkezimiz de obezite birimi ile diyetisyen kontrolünde hastalıklara yönelik diyet tedavileri, zayıflama, kilo alma ve vücut analizi hizmetleri verilmektedir. Ayrıca Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri, aşılama hizmetleri, aile hekimliği hizmetleri, bulaşıcı olmayan hastalıklar, çevre sağlığı ve verem savaş hizmetleri yürütülmektedir. Çevre Sağlığı biriminde içme ve kullanma sularının denetimi, deniz yüzme alanları ve yüzme havuzları kontrolü, biyosidal ürünlerin denetimi ve beyaz bayrak kapsamında okul sağlığı hizmetleri verilmektedir.      
       
Verem savaş biriminde mevcut verem hastalarının tedavisinin yanı sıra verem hastalarının temaslı taramaları yapılmakta ve korunmaları düzenlenmektedir. Ayrıca toplu yaşam alanlarında (huzurevi, cezaevi, engelsiz yaşam vb.) verem taraması yapılmaktadır. 

KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ:
KETEM  B Blok -1 ve C Blok-1.katlarda  1 hekim,  6 yardımcı sağlık personeli ve 1 hizmetli olmak üzere toplam 8 personel ile  Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı olarak hizmet vermektedir.
KETEM biriminde 30-69 yaş arasındaki kadınlara meme, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanser taraması, 40-69 yaş arasındaki erkeklere kolorektal kanser taraması yapılmaktadır. Bununla birlikte Sigara Bıraktırma Polikliniği de KETEM biriminde hizmet vermektedir.

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI:
Sağlık Kompleksi C blokta hizmet verecek olup, 1 Mikrobiyoloji Uzmanı, 2 Hemşire, 2 Biyolog, 1 Kimyager ile beraber toplam 17 personel ile hizmet vermektedir. 
Su mikrobiyolojisi ve su kimyası laboratuvarlarında su analizleri yapılmaktadır. Tüberküloz laboratuvarının ruhsat işlemleri tamamlandığında, tüberküloz tanısı için kültür ve yayma işlemleri de yapılarak ilimize hizmet verilmesi planlanmaktadır.”

Sağlık kompleksi bünyesinde hizmet veren birimlerin gezilmesi ile son bulan toplantıya; Sağlık Müdür Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Usta, Başkan Yardımcısı Oktay Doğan, Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız, Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dt. Halil İbrahim Ustaoğlu, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hakan Çaypınar, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Ahu Duran Halk Sağlığı Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Dr. Pınar Alagöz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi İdari ve Mali İşler Müdürü Zuhal Yavuzcan katıldı.