Sinop Toplum Sağlığı Merkezi Eğiticileri tarafından Abalı İlkokul/ortaokulunda öğrencilere yönelik “hijyen” konulu eğitim verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı Merkezince yapılan etkinlikle 184 Öğrenciye Sağlık taraması yapılarak sağlık ekiplerince çeşitli önerilerde bulunuldu. Sağlık tarama sonucunda tüm öğrencilere Hijyen konulu eğitim verildi. 

Eğitimin ana teması ve içeriği hakkında bilgi veren Toplum Sağlığı Merkezi eğiticileri, Günümüz sağlık hizmet anlayışının öncelikli olarak sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik olduğunu,  bu sebeple toplumda hijyen uygulamalarının doğru ve etkili bir şekilde uygulanmasının yaygın hale getirilmesinin önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirildiğini söylediler. 

Günlük yaşantımızda dokunduğumuz her şeyde bakteri bulunduğunun altını çizen eğitimciler; “Özellikle ellerimiz, günlük yaşamda dış dünya ile her türlü bağlantımızı sağlayan, bu sebeple de en çok bakteri barındıran organımızdır. Hijyeni sağlamada en önemli kural, ellerin doğru yöntem ile su ve sabun kullanılarak yıkanmasıdır. El hijyeni, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında ve parazitlerin bulaşmasının önlenmesinde en etkili yöntemlerden biridir" dedi. Eğitimin içeriği ve detayları hakkında bilgi veren Sinop Toplum Sağlığı Merkezi  yetkilileri şunları aktardı; “Çocuklar gün boyu elleri ile her yere dokunurlar. Yıkanmayan ellerin ağız ve buruna götürülmesi sonucu mikroplar vücuda alınır. Bu durum, bağışıklık sistemi henüz bir yetişkin kadar gelişmiş olmayan çocuklarda ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Eller yoluyla taşınan mikroplar, soğuk algınlığından ölümcül hastalıklara kadar birçok istenmeyen soruna neden olabilir.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), her gün 5 yaşından küçük 1.400 çocuğun temiz su ve temel hijyen eksikliğinden kaynaklanan ishal nedeniyle öldüğünü ve sadece el yıkamakla her yıl bir milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceğini açıklamıştır. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla 15 Ekim tarihini 2008 yılında “Dünya El Yıkama Günü” olarak ilan etmiştir.
Okul öncesi dönem yaşamın en duyarlı dönemlerinden biri olmakla birlikte temizlik alışkanlıklarının kazanıldığı dönemdir. Çocuk için ilk eğitim ailede başlar. Çocuklarda el yıkama eğitimi her ne kadar basit görünse de bazen aileler tarafından gözden kaçabiliyor ya da eksik el hijyeni eğitimi verilebiliyor. El yıkamak, okul öncesi dönemde öğretilecek ilk davranışlardan biri olmalıdır. Bu nedenle ebeveyn ve öğretmenlerin, doğru el yıkama davranışları ile çocuklara örnek olmaları gerekmektedir.
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
• Toplumda ortak kullanılan araçların ( para, telefon v.b) kullanımından sonra
• Uykudan önce ve sonra
• Saçlar tarandıktan sonra
• Yemeklerden önce ve sonra
• Dışarıdan eve gelince
• Tuvaletten önce ve sonra
• Çiğ besinlere (et ve türevleri) temas ettikten sonra
• Öksürüp hapşırdıktan sonra
• Hayvanlara dokunduktan sonra
• Kirli olduğunu düşündüğümüz zamanlarda mutlaka eller yıkanmalıdır.

Eller Nasıl Yıkanmalı?
• Kağıt havlu ile musluk açılır.
• Eller suyla ıslatıldıktan sonra bilekleri de içine alacak biçimde avuç içi, el sırtı, parmak araları ve tırnak dipleri en az 30 saniye boyunca sabunla ovalanır.
• Bol suyla durulanır.
• Eller kağıt havlu ile kurulanır. Çünkü ellerin nemli kalması mantar gibi bazı mikroorganizmaların üremesine sebep olabilir.
• Kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır.
Tırnak Temizliği

Çocuklarda tırnaklar, haftada bir kez mutlaka kesilmelidir. Bunun dışında el yıkama sırasında mutlaka tırnak dipleri de temizlenmelidir.

Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı
Süt dişlerine sahip olan çocukların öğrenmesi gereken kişisel temizlik uygulamalarından biri de diş fırçalama alışkanlığıdır. Tüm kişisel bakım uygulamaları gibi diş fırçalama eğitimi de önce ailede başlar. Bu nedenle anne babanın, çocuklarına örnek olması açısından özellikle 2 yaş ve üstü çocuklarda diş fırçalama denemelerine çocuklarla birlikte başlamaları gerekmektedir. Küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı edinen çocukların yetişkinlik döneminde çürük ve diğer diş hastalıklarına yakalanma riski azalmaktadır. Çocukların ilk süt dişleri çıktıktan sonra herhangi bir sorun olmasa da düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmelidir.

Etkili Diş Fırçalama Yöntemi
Günde en az 2 kez çocuğun yaşına uygun diş fırçasına yine çocuklara uygun macun, nohut büyüklüğünde sürülür ve 2 dakika boyunca fırçalama işlemi yapılır. Diş fırçasının çocuğa özel olması ve 3 ayda bir yenilenmesi gerekir.

Besin Hijyeni
Besin hijyeni, tüketilen gıdanın tümüyle hastalık yapıcı etkenlerden arınmış olması demektir. Besinler, çevrede bulunan zararlı maddelerle temas sonucu kirlenebilir. Bu gıdaların temizlenmeden tüketilmesi, insanlarda çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.”

Editör: Vitrin Haber