Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 01-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı dolayısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türü olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, meme kanseri ve bu kanserden korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Erşan; “Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür” dedi.

MEME KANSERİNDE YAŞAM ŞEKLİMİZ ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörlerinin bulunduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu faktörleri şöyle sıraladı; “Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak, yeterli fiziksel aktivite yapmamak, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi almak, alkol kullanmak: Özellikle günde 1 bardaktan (1 bira, 1 bardak şarap, 1 duble sert alkollü içecek) daha fazla alkol tüketimi riski daha çok arttırmaktadır. 
Bununla birlikte, meme kanserinde değiştirilemeyecek risk faktörleri de bulunmaktadır. Bunlar ise şunlardır; “Kadın olmak. Çünkü kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülmektedir. Diğer bir faktör, yaş almak. Yaş arttıkça meme kanseri riski artmaktadır. Belirli kalıtsal genlere sahip olmak (özellikle BRCA1, BRCA2 gibi). Ailede meme kanseri öyküsünün olması, birinci derece akrabalarda (anne, kız kardeş, kız çocuk) meme kanseri görülmesi, riski arttırmaktadır. 

Kişinin bir memesinde kanser olması; diğer memede ve aynı memenin diğer bölgelerinde de kanser görülme riskini arttırmaktadır. Yoğun meme dokusuna sahip olmak. Memede iyi huylu oluşumların (fibroadenom gibi) olması. Erken adet (mens) görmeye başlamak (özellikle 12 yaşından önce). Menapoza özellikle 55 yaşından sonra girmek. Göğüse radyoterapi almış olmak. 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ 
Meme kanserinin belirtileri hakkında da bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun(kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi olduğunu söyledi. Erşan; “Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da bazı belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir. Bu belirtiler; memede ya da meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl), meme ucunda çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü, meme derisinde tahriş, tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı, koltuk altında yumru (kitle), memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma olarak sıralanabilir” diye konuştu.

HASTALIK HAKKINDA BİLİNÇLENMELİYİZ
 Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, erken teşhiste en önemli faktörün, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi. Erşan; “Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Erken tanı için aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır. 
20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. (Kendi kendine meme muayenesi broşürüne http://kanser.gov.tr/bilgi-dokumanlar/afis-brosur/1509-kendi-kendine-meme-muayenesi-2015.html web adresinden ulaşılabilir.) Meme kanseri belirtilerden biri görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalıdır. 
40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalı ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir. 
İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir. Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır” dedi. 

SAĞLIK YAŞAM EN ÖNEMLİ KORUNMA YOLU
Meme kanserinden korunmanın en önemli yolunun sağlık yaşam tarzı olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, kadınlara önemli tavsiyelerde bulundu. Erşan; “Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, haftada en az 150 dakika orta düzeyde (en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi) ya da hafta da en az 75 dakika ağır düzeyde (en az 10 dakika koşma, yüzme gibi) fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma meme kanseri riskini azaltmaktadır. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. 

İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir. KETEM Birimimiz Yeni Mah. Okulak Sok No:8 (Eski Hastane Mevki )Adresinde Hizmet vermekte olup 40-69 yaş tüm bayanları Meme Kanseri Taramalarını yaptırmak üzere KETEM Birimimize davet eder, Sinop halkına saygıyla sunarım” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber