Geçtiğimiz aylarda inşaatı tamamlanarak Sağlık Müdürlüğüne teslimi yapılan 20 Milyon TL maliyetli sağlık kompleksi çatısı altında çalışmalarına devam eden Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), ücretsiz olarak yürüttüğü kanser taramaları, eğitim ve farkındalık çalışmaları ile sigara bırakma polikliniği hizmetlerini hızlandırarak devam ediyor.
Sinop’ta 2009 yılı Nisan ayı itibariyle ücretsiz kanser taraması, sigarayı bırakma ve eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü KETEM biriminin yeni hizmet binasında vatandaşlara daha da güzel koşullar altında hizmet verdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, tüm vatandaşları kontrollerini yaptırmak üzere KETEM’e beklediklerini söyledi. 

DÜNYA GENELİNDE HER YIL 8.8 MİLYON İNSAN, KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR
Dünya genelinde her yıl 8.8 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu ölümlerin önlenebilir kanserler arasında kabul edildiğini söyledi. Erşan; “Kanser nedeniyle dünyada hayatını kaybeden 8.8 milyon kişinin 4 milyondan fazlası 30-69 yaş arasındaki yetişkinler. Bu ölümler önlenebilir kanserler arasında kabul edilmektedir. Kanser erken teşhisi için yapılan tarama testlerinin yanında, alkol ve tütün ürünlerinin kullanılmaması, radyasyondan ve kimyasal kanserojenlerden uzak durulması, düzenli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite kanserin önlenebilir nedenleri arasındadır” dedi. 

ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE YÜZDE 90-95 ORANINDA YAŞAMA ŞANSI MEVCUT
 Çağımızın salgın hastalık benzeri yaygınlığı giderek artan kanser yükünün, erken dönemde teşhis edilebilirse günümüzün etkin tedavi seçenekleri ile yüzde 90-95 oranında iyileşme şansının bulunduğuna vurgu yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, erken teşhis için gerekli olan rutin kontrollerin bu açıdan oldukça önemli olduğunu söyledi. Erşan; “Çağımızın salgın hastalık benzeri yaygınlığı giderek artan kanser yükü, erken dönemde teşhis edilebilirse günümüzün etkin tedavi seçenekleri ile yüzde 90-95 oranında yaşama şansı mevcutken; belki isminin korkutuculuğu (KANSER Taraması), çoğunlukla da yanlış bilgilerle ihmal edilen taramalar ileride karşımıza ilerlemiş, tedavi seçeneği kalmamış yüzde 5-10 yaşama oranları ile karşımıza gelmektedir. Hem kişinin hem yakınlarının derin kayıpları toplumsal maddi manevi önemli sonunlar doğurmaktadır. Her bireyin kendisine yılda 1 kez sadece yarım saat ayırarak kanser taramasını yaptırması birçok oluşabilecek sağlık probleminin önüne geçecek hatta engelleyecektir. Yapılan her tarama testinin kendine özgü yaş grupları ise şöyle; Meme Kanseri 40-69 yaş, Rahim Ağzı Kanseri 30-65 yaş, Kalın Bağırsak Kanseri 50-70 yaş” diye konuştu. 

ERKEN TEŞHİS İLE YÜZLERCE YAŞAMI KURTARABİLİRİZ
Erken teşhis sayesinde birçok hayatının kurtulabileceğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu sebeple Sinop ilinde yıllık tarama hedef sayılarını artırma çabası içinde olduklarını ifade etti. Erşan; “Sinop ili yıllık tarama hedef sayılarımızı etkin tarama yöntemleriyle tüm halkımıza ulaştırabilirsek kanser daha oluşmadan Rahim Ağzı ve Kalın Bağırsak Kanserini veya çok erken evrede Meme Kanserini saptayarak yüzlerce yaşamı kurtarabiliriz. 

2017 yılı itibariyle KETEM Biriminde Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimlerimizin desteği ile bir buçuk yıl içerisinde 2 binden fazla kadına Mamografi çekimi yapılmış olup şüpheli görülen 98 kişiden ileri tetkikler sonucunda 8 kişiye meme kanseri teşhisi konulmuştur. 2 bin 100 bayana rahim ağzı kanseri taraması olan HPV-DNA testi yapılmış olup 1 kişiye erken evre serviks kanseri teşhisi konulmuştur. 2 bin 500 kişiye Kalın Bağırsak Kanser taraması yapılmış olup şüpheli kişiler ileri tetkik için sevk edilmiştir. Ayrıca Sigara Bırakma Polikliniğimizde 700 kişiye bakanlığımızın yürüttüğü ücretsiz ilaç desteği verilerek sigarayı bırakmalarına yardımcı olunmuştur.

Yapılan tarama faaliyetlerinin yanı sıra Sinop il genelinde resmi kurumlardan okullarımıza, sivil toplum kuruluşlarından tüm ilçe ve köylerimize, sağlık personelinden esnafımıza kadar, eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında 200 den fazla eğitimde 5 binden fazla insana eğitim verilmiştir. 
Sinop ilimizde 2009 yılı Nisan ayı itibariyle ücretsiz kanser taraması, sigarayı bırakma ve eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü KETEM Birimi Yeni Mah.  Okulak  Sok No: 8’de bulunan yeni hizmet binasında halkımıza daha da güzel koşullar altında hizmet vermektedir. Dileyen vatandaşlarımız, : (368) 261 1962 / 1385-1386 nolu telefondan da bilgi alabilirler” dedi. 

 
Editör: Vitrin Haber