Gerze Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık ilçede Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulması için ilk adımın atıldığını söyledi.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin, erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak sağlık bakanlığı kanser savaş daire başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahimağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmekte olduğunu belirten Gerze Toplum Sağlığı Müdürü Dr. Halit Kolukırık, ketemlerin en önemli amacının toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmek olduğunu ifade etti.  

2008 yılı itibariyle 81 ilde toplam 124 ketem kurulduğunu ve bu merkezlerin devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam ettiğine vurgu yapan Kolukırık, Gerze’de de bu merkezin kurulabilmesi için gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi. Gerze Toplum Sağlığı Müdürü Dr. Halit Kolukırık ilçe genelinde yaz aylarında sıkça rastlanan sağlık vakaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaz aylarında en çok karşılaşılan vakaların ishal olduğuna dikkat çeken Kolukırık; “Karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik gibi şikâyetler ile kendisini belli eden enfeksiyon hastalıkları ile sık sık karşılaştık. Bu vakaları önleyebilmek için de genel hijyen şartlarına dikkat etmemiz gerekiyor. Öncelikle el yıkama alışkanlığımızı pekiştirmeli ve dışarıda hazır olarak tükettiğimiz gıdalara karşı dikkatli davranmalıyız. Hava sıcaklıklarının yükselmesinin etkisiyle evde tüketilen et ve süt ürünleri başta olmak üzere tükettiğimiz tüm gıdaları bozulmadan tüketmeye özen göstermeliyiz. Özellikle kronik hastalıkları olan hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, bronşit gibi hastalıklara sahip olan insanlara bu havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Ayrıca bol bol da su tüketilmelidir” dedi. Konuşmasında ilçede kurulması planlanan KETEM’e de değinen Kolukırık, “Gerze’de 30 yaş üstü kadınlara ve 50 yaş üstü erkeklere, kanser taramasını Sinop’a gitmelerine gerek kalmadan merkezimizde yapabilmeleri için girişimde bulunduk. Burada yapılan kanser taraması tutanakları, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne gönderilerek değerlendirilmesinin yapılması planlanmaktadır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber