Tüm dünyada kanserin görülme sıklığı artış gösterirken temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapi ve bu alanda çalışacak nitelikli sağlık personeli giderek önem kazanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda birçok sağlık programında olduğu gibi Radyoterapi Programı’nda da kanser hastalıklarının tedavisinde onkoloji uzmanı doktorunun yardımcısı olarak çalışacak uzman sağlık personeli yetiştirerek bu ihtiyacı karşılıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoterapi Programı Başkanı Öğr. Gör. Zeynep Duygu Tiryakioğlu, temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapinin, hastalığın görülme sıklığının artmasıyla beraber daha da önem kazandığına dikkat çekiyor. Öğr. Gör. Tiryakioğlu, radyasyon onkolojisindeki gelişmelere bağlı olarak kullanılan cihazların sürekli gelişirken bu cihazlardaki gelişmelere hakim, konuyla ilgili yeterli bilgi ve tecrübeye sahip eleman ihtiyacının da giderek arttığını söylüyor. Radyoterapi Programı eğitimi alan öğrencilere radyasyon fiziği, kanser gelişimi ve onkoloji alanında temel bilgilere sahip olmalarını sağlayacak derslerin yanı sıra tedavinin planlanmasından tedavinin gerçekleştirilmesine kadar olan tüm aşamaları kapsayan mesleki dersler ile yoğun bir eğitim programı uygulandığı bilgisini paylaşıyor.

Radyoterapi laboratuvarında pratik imkanı
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde radyoterapi okuyan öğrencilerin mesleki derslerde edindikleri teorik bilgileri laboratuvar ortamında pekiştirdiklerini kaydeden Öğr. Gör. Tiryakioğlu, “Radyoterapi öğrencileri, okulumuzda bulunan kapsamlı radyoterapi laboratuvarında uygulamalar ile teorik bilgileri pekiştirme şansına sahipler. Laboratuvarımızda bulunan 3 yöne hareketli masa ve değişik amaçlı sabitleme ekipmanları ile öğrencilerin, radyoterapinin iki ana unsuru olan santralizasyon ve sabitleme konularında bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz böylece teorik derslerden sonra insan boyutundaki maketler üzerinde uygulama yapma imkanı buluyor” dedi.

Gerek laboratuvar ortamında gerekse ders ortamında öğrencilere radyoterapi alanına ilişkin tüm konularda bilgi edinme fırsatı sunduklarını belirten Öğr. Gör. Tiryakioğlu, “Öğrencilerimiz mezun olana kadar görüntüleme yöntemleri ve sistemlerin temel çalışma prensipleri, tedavinin bilgisayar ile planlanması, hasta set-up’ı, radyasyon fiziği ve radyasyondan korunma gibi meslekleriyle ilgili olan tüm konularda detaylı bilgi sahibi olmaktadırlar” diye konuştu.

Yerinde uygulama ve staj ile tecrübe artıyor
Öğr. Gör. Tiryakioğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi radyoterapi öğrencilerinin dönem içinde hastanelerde gerçekleştirilen yerinde uygulama dersleri ve yazın yapılan stajlar ile mesleki tecrübelerini üst seviyeye çıkardığına vurgu yaptı.
Radyoterapi alanının mesleki olarak geniş bir çalışma alanı sunduğuna işaret eden Öğr. Gör. Tiryakioğlu, öğrencilerin mezun olduktan sonra özel hastanelerin ve devlet hastanelerinin radyasyon onkolojisi departmanlarında iş bulabilme olanağına sahip olduğunu söyleyerek, “Radyasyon Onkolojisi Teknikeri unvanı verilen mezunlarımız, kanser hastalığının teşhisi aşamasında hastanelerin onkoloji servisinde bilgisayarlı tomografi çekimi, ışın tedavisinin planlaması, uygulanması ve bilimsel araştırmaların yürütülmesinde önemli rol üstleniyor" dedi.

YGS-1 puan türü ile öğrenci alınan ve eğitim süresi 2 yıl olan Radyoterapi Programı’ndan mezun olan öğrenciler, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ön lisans öğrencilerine ücretsiz olarak sunduğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kursunun ardından ‘Hemşirelik’ ve ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’ lisans bölümlerine geçiş yapabiliyor.

 
Editör: Vitrin Haber