Sinoplu diyabet hastası, 100 kilo olarak girdiği ameliyattan 35 gün sonra 86 kiloya kadar düşmeyi başardı.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Tuna Bilecik tarafından yapılan başarılı bir operasyonla şeker hastalığına bağlı problemler yaşayan 47 yaşındaki Mustafa Yıldırım eski sağlığına kavuştu. Geçirdiği gastrik bypass ameliyatının ardından fazla kilolarından da kurtulmaya başlayan Yıldırım, 100 kilo olarak girdiği ameliyattan 35 gün sonra 86 kiloya kadar düşmeyi başardı.

Tip 2 Diyabet hastası olan Mustafa Yıldırımın ameliyat öncesinde kan şekerini kontrol altında tutabilmek adına toplamda 216 ünite insülin kullandığını söyleyen Başhekim Tuna Bilecik, hastanın şuanda insülin ihtiyacının 12 üniteye kadar düştüğünü ve bu ihtiyacın ilerleyen dönemlerde daha da azalacağını ifade etti. Bilecik; “Hastamızı ameliyat edeli yaklaşık 35 gün oldu. Hastamız başvuru sırasında 1.58 boy ve 100 kiloydu. Bu hastalarda en önemli şey obezite cerrahisi sonrası zaman içinde kilo vermekle birlikte obezitenin yol açtığı diğer sağlık sorunlarının da (tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesinin, eklem problemleri vs.) zaman içerisinde gerilemesi ve ortadan kaybolmasıdır. Hastalar kilo verdikçe bu ek problemleri de ortadan kalkıyor. 

ŞU ANA KADAR 20’NİN ÜZERİNDE OBEZİTE CERRAHİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sinop’ta obezite cerrahisinde toplam 20 vakanın üzerine çıkıldığını söyleyen Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Tuna Bilecik, şuanda bu ameliyatı bekleyen yaklaşık 13 hastanın daha bulunduğunu belirtti. Başhekim Bilecik; “Hafta da 1-2 hastamıza bu cerrahiyi uyguluyoruz. Önceki dönemlerde bu hastalarımız ameliyat olmak için il dışına gitmek zorunda kalıyorlardı. Sinop Atatürk Devlet Hastanemize bu ameliyatlar için diğer illerden gelen hastalarımız da var. Biz tüm hastalarımızı öncelikle endokrinoloji  uzmanımız Uz. Dr. Ömer İnceçayır ile birlikte  ön değerlendirme yaparak, uygun olan hastaları Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri ve Anestezi uzmanlarımız ile multidisipliner bir yaklaşımla cerrahiye hazırlıyoruz” diye konuştu.

OBEZİTE İHMAL EDİLMEMESİ GEREKEN BİR RAHATSIZLIK
Obezite günümüzde insan sağlığını tehdit eden küresel bir sorun olarak karşımıza çıkarken, beraberinde birçok hastalığa davet çıkarması sebebiyle ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Tuna Bilecik, bu tür rahatsızlığı olan hastaların mutlaka bir uzman desteği alması gerektiğini belirtti. Bilecik; “Obezite beraberinde birçok hastalığı getirebiliyor. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar hastalıkları, uyku problemleri, psikiyatri problemleri, kas ve eklem problemleri bunlardan bazıları. Her obezite hastasını ameliyat etmiyoruz” dedi. Obezite ameliyatının, “Kilo vermek istiyorum ama hiç diyet yapmadım” diyen hastalar için uygun olmadığının altını çizen Bilecik, “Hastalara ‘Önce diyet ve sporla kilo vermeyi deneyin’ diyoruz. Bunları hiç yapmadan gelen hastayı ameliyat etmiyoruz. Hastaların kilo vermeyi denemiş olması ve başarısız olması lazım. Ameliyat şartlarından biri bu. Çünkü obezite cerrahisi riskli bir ameliyat” diye konuştu. 

HAYATTAN TAT ALMAYA BAŞLADIM
Uzun yıllardır şeker hastalığına bağlı yaşadığı problemleri ve ilave olarak kilo problemi nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Mustafa Yıldırım, geçirdiği ameliyat sonrasında hayatının düzene girdiğini söyledi. Yıldırım; “Yaklaşık 30-35 yıldır şeker hastalığı ile mücadele ediyorum. Ama şu son üç yıl hastalığım beni daha da rahatsız etmeye başladı. Senenin hemen hemen 5 ayını hastanede geçirir oldum. Ancak sağ olsun Endokrinoloji uzmanı Ömer hocamız ve yönlendirdiği Tuna hoca sayesinde geçirdiğim ameliyat sonrasında neredeyse insülin kullanmaz oldum. Uykum düzene girdi. Vücudumda yaralar vardı, bu yaralarım kapanmaya başladı. Psikolojim bile değişti. Hayatım bir anda tamamen olumlu yönde değişti. Ben kendimi bildim bileli 100 kilonun üzerindeydim. Şu anda ise 86 kiloya kadar düştüm” dedi.

TEDAVİ İÇİN VAKİT KAYBETMEYİN
Şeker hastalığının ve Kilo probleminin aşırı kiloların yanısıra hayatı olumsuz etkileyecek birçok problemi de beraberinde getirdiğini söyleyen Mustafa Yıldırım, yıllarca adeta hayatını zindana çeviren bu rahatsızlıktan geçte olsa kurtulduğu için büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Kendisi gibi bu problemle mücadele edenlerin vakit kaybetmeden tedavi olmak için hastanelere başvurması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, obezite ile geçen her günün zarar olduğunu söyledi. Yıldırım; “Rahatsızlığım tüm bu sorunların yanı sıra benim asabi bir insan olmama da sebep oluyordu. Evde, işyerinde herkese her an patlamaya hazır bir halde dolaşıyordum. Ancak ameliyat sonrasında benim olduğu kadar çevremin de büyük oranda hissettiği bir değişim yaşadım. Önceden ailem bana artık yeme dediği zaman onlarla tartışırdım, çoğu zaman kırardım onları. Ancak şimdi onlar deseler bile fazla yiyemiyorum. Artık olmayan elbiselerimi rahatlıkla giyebiliyorum ve bu durum beni çok mutlu ediyor.  Sağlık her şeyden önemli, bunu bir kez daha anladım. Benim gibi bu rahatsızlığı çeken insanlarımıza biran evvel tedavi olmak amacıyla hastanelere gitmelerini öneriyorum. Her geçen gün bizler için zarar. Ben bunu tedavi olduktan sonra daha iyi anladım. Önceki yıllarda değişik hastanelerde belirli tedavi süreçleri geçirdim. Fakat bu hastanelerimizde doktorlarımız benim ameliyat olma taleplerimi olumlu karşılamamışlardı. Burada ise hocalarımızın ameliyata olumlu bakmaları beni inanılmaz derecede mutlu etti. Ameliyat kararı aldığımız andan itibaren bendeki olumlu değişim de başladı. Bir kez daha bana bu huzur ve mutluluğu yaşattıkları için hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber