Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan veri giriş, güvenlik, temizlik, mutfak ve hasta yönlendirme elamanlarına hasta ve hasta yakınlarına ‘Güler Yüzlü Hizmet’ konusunda eğitim verildi.

Hastane Psikoloğu Dr. Hamdiye Dramalı Demir tarafından hastane toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, Başhekim Dr. Bekir Keser, Başhekim Yardımcısı Dr. Erdem Karakoç ile Hastane Müdür Yardımcısı Remzi Yeşil katıldı. Psikolog Dr. Dramalı, sunum halinde verdiği eğitim sırasında hastanede görevli şirket elamanlarına etkileşimin son derece iyi olması gerektiğini, beden dili ve fiziksel görünüşün çok önemli olduğunu belirterek, hasta ve hasta yakınlarıyla beden dilinin % 55-60, kelimelerin % 7-10, ses tonunun ise % 30-38 oranında etkisi olduğunu söyledi.  

Hasta ve hasta yakınları ile konuşurken göz teması kurulması, şefkatli ve ilgili tavır davranışlar gösterilerek empati (kendini onun yerine koyma) yapmanın önemi anlatıldı.  Hasta ve yakınlarının sorunlarının dikkatli bir şekilde, nazikçe dinlenilmesi gerekliliği, ‘hanımefendi-beyefendi’ şeklinde hitap edilmesinin altı çizildi. Hasta ve yakınları ile telefon ile konuşurken içten ve samimi, doğal olunması, açık ve kesin konuşulması, ‘selam, günaydın, lütfen, rica ederim, teşekkür ederim’ gibi güzel sözler ile hitap edilmesi gerektiği anlatıldı.
Eğitimde ayrıca hasta ve hasta yakınlarına verilen bilgilerin karşı tarafın anlayabileceği şekilde sadeleştirilmesinin gerekliliği kaydedildi.  Hastaya görevlinin kendisini tanıtması gerektiği, yatan hastaların röntgen, laboratuar gibi yerlere götürülürken nereye götürüldüğünün açık ve net bir şekilde söylenmesi gerektiğinin de anlatıldığı eğitimde Dramalı şunları söyledi; “Özellikle servislerde gece gürültü yapılmamalı, telefon ile konuşulmamalı, topuklu ayakkabılar ile sessizce yürünülmeli. Hasta ile ilgili bilgilerin dışarı verilmemesi gerekiyor. Hasta belli bir süre bekletiliyorsa bekletilme nedeninin kendisine anlatılması ve bilgilendirilmesi gerekiyor”  

İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz ise sağlık kuruluşlarında ki güler yüzlü karşılamanın önemine değinerek “Sağlık kuruluşlarımıza başvuranların ailenizin bir ferdi gibi karşılamadığınız sürece tedavinin bir ayağı eksik olacaktır. Hasta karşılama biriminde görev yapan personelin tavır davranışıyla, kıyafet ve konuşmasıyla sağlık bakanlığını temsil ettiğini bilmesi gerekir. Güler yüzlü ve şefkat dolu bir karşılamanın tedavi sürecini taçlandıracağını düşünüyoruz. Son zamanlarda hastanemizde tıbbi donanım ve cihaz eksikliklerinin çok büyük ölçüde giderildi. Kuyruklar ve muayene olamama gibi sorunlar artık yaşanmıyor. Hasta memnuniyeti ve güler yüzlü hizmet eğitimlerinin sürekli hale getirilecek”  dedi.

Atatürk Devlet Hastanesi’ne ayda yaklaşık 40 bin kişinin giriş yaptırdığı ve son zamanlarda birçok kurulda çok sayıda teşekkür mesajları olduğunu belirten Açıkgöz “Bu tür hizmet içi eğitimlerle hizmet kalitesinin büyük bir ivmeyle artacaktır. Başta hastane yönetimi olmak üzere emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

Başhekim Yardımcısı Dr. Erdem Karakoç ise; “Sizlerin belki de hastanemize en çok katkıda bulunan personelisiniz. Çünkü hasta ve yakınları sık sık görüşen sizlersiniz. Bunun için göreviniz hayati önem taşıyor. Hastane idaresi olarak sizlerden özverili görevler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

Editör: Vitrin Haber