Estetiğin tarih boyunca insanlar için çok önemli bir konu olsa da artık günümüzde olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten Medical Park Samsun Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Dent. Emre Harbalioğlu, “Güzel bir gülümseme insanların sosyal yaşamını etkilediği gibi iş yaşamlarında da etkilemektedir. Kişinin özgüveninin estetik ve güzel bir gülüşe paralel olduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir. Gelişen teknolojiler sayesinde sağlık sektöründe de gerçeğe çok yakın doğal ve güzel dişlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Fotoğraflar, protez planlamaları ve yapım aşamaları bilgisayar ortamında düzenlenip hazırlanmaktadır. Bu da bizim işimizi hem keyifli bir hale getirmekte hem de başarı düzeyimizi de paralel olarak yükseltmektedir. Olaya hasta açısından baktığımızda da istediği gülüşü sunmamıza olanak sağlamaktadır. Lamina yani yaprak porselen olarak adlandırdığımız materyal ön dişlerde yapısal bozuklar, renk bozuklukları veya ayrık dişler gibi estetik açıdan sorunlu olan kişilerde uygulanmaktadır. Fakat her hastanın bu uygulamaya uygun olması beklenmemelidir. Zirkonyum veya full seramik protezler ise geçmişte protezlerin olmazsa olmazı olan metal alt yapı olmaksızın sağlamlık ve estetik sağlamaktadır. Bununla birlikte fonksiyonellik konusunda da kayıp yaşanmamaktadır” dedi.

Dudak ve diş etlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine aldığını ifade eden Harbalioğlu, “Her farklı çerçevenin farklı çizimleri tamamlaması gibi, birine ait gülüşün dizaynı ve değişimi de kişisel temeller üzerine yapılır. Güzel yapılmış, doğala yakın protezler olsa da düzensiz sağlıksız dişetleri ile birlikte protezin de başarısını etkiler. Bu nedenle gülüşün bir bütün olduğunu düşünerek planlama yapıldığında bir bütün olarak hareket edilmelidir. Estetik protezler ile fonksiyonel çiğneme ve kullanım ile birlikte kişilere beklenen estetik ve fonasyon da sağlanmış olur. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde de yeni materyaller ile istenen estetik sağlanabilmektedir. Doğal görünüme en yakın yapılan protezle hastaların özgüveninin de kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü sosyal ve iş hayatında gülümsemesine engel olan dişlere sahip olan bireyler özgüven problemi yaşamaktadır. Ayrıca kişilerin görüntülerini en çok etkileyen etmenlerden biri olan dişlerin kötü olması durumunda bireyler psikolojik olarak da etkilenmektedir” diye konuştu.

Gülüş estetiği konusunda ne yapılması gerektiğine dikkat çeken Harbalioğlu, “Birçok alternatif mevcut olduğundan hastalar hangi tedavinin kendilerine uygun olduğunu bilmemekteler. Estetik açıdan kırılmış, çatlamış, renk değiştirmiş veya eksik dişlerle beraber görüntü ve fonksiyon kaybı olan hastaların diş hekimlerine başvurması gerekmektedir. Doğal dişlerin ışık geçirgenliğine çok yakın içinde alt yapısında metal kullanılmayan ve daha ince çalışılabilen empress, zirkonyum, inseram, lamina yani laminate, yaprak porselenler, tırnak porselenler gibi porselenleri kullanılarak kaplamalar yapılmaktadır. Bu tedaviler yapılırken hastalara dişsiz kalmamaları için gün içerisinde geçici protezler yapılmakta ve yaklaşık 5 gün gibi kısa bir süreçte tedavi tamamlanmaktadır. Böylece beklentilerin de karşılanması sağlanmaktadır. İşlemlerden sonra hastalarda görülen en büyük fark güvenle gülmesi ve konuşmasıdır. Bu da hastanın özgüvenini yerine getirmekte ister istemez bu konudan dolayı etkilenen psikolojisini de düzeltmektedir” şeklinde konuştu.
Editör: Vitrin Haber