Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesine görme alanı, optik koherent tomografi ve göz anjiyografi (FFA) ile Argon Lazer cihazlarının kazandırıldığı bildirildi. 

Konuyla ilgili bilgi veren Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Tolga Baş, yeni alınan cihazlar sayesinde göz hastalıkları tanı ve tedavi ünitesinin eksiksiz bir şekilde hizmet vermeye başladığını söyledi. 

Yıl içerisinde yaklaşık 50 bin hastaya göz poliklinik hizmeti veren hastanenin göz kliniğinin,  yapılan bu yatırımlarla tamamen yenilenerek modernize edildiğini kaydeden Baş, "Kliniğimize alınan tüm cihazlar dünyanın birçok ülkesinde kullanılan, en yeni teknoloji ile üretilmiş, her biri kendini ispatlamış, yüksek kaliteli cihazlardır. Bu cihazlar sayesinde artık göz hastaları çevre illere gitmek zorunda kalmayacaktır" dedi. 

Göz ünitesine satın alınan bu cihazlar ise şunlar; 

Görme Alanı Cihazı: Özellikle halk arasında göz tansiyonu-karasu hastalığı olarak bilinen tıbben glokom olarak adlandırdığımız hastalığın tanı ve takibinde vazgeçilmez bir testtir. Ayrıca hipofiz bezi tümörlerinin görme sinirine yaptığı basının tanı ve takibinde sıklıkla kullanılır. Yine aynı şekilde sıklıkla romatizmal hastalıklarda ve tüberküloz tedavisinde kullanılan ve görme sinirine toksik birçok ilacın etkisinin tanı ve takibinde önemli yer kaplar. Test her bir göz için yaklaşık 15-30 dakika sürmektedir.

Optik Koherent Tomografi Cihazı: İsminde tomografi kelimesi geçmesine rağmen radyasyonla değil ışık vasıtasıyla gözün arka tabakalarından (retina ve optik sinir) mikron düzeyinde kesitler almamızı sağlar. Bu cihazın yardımıyla başta diyabetin göz tutulumu, sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu), glokom, her türlü retinal kanama, ödem ve damarsal tıkanıklar da, üveit ve koroid hastalıklarında gözün arka tabakaları hakkında bilgiler elde etmemizi sağlar. Test her bir göz için yaklaşık 3-5 dakika sürmektedir.

Göz Anjiyografi Cihazı (FFA): Koldan açılacak bir damar yolu vasıtasıyla,  ışık altında flüoresans gösteren bir ilacın enjekte edilmesiyle seri bir şekilde göz arka segment fotoğraflarının çekilmesi prensibine dayanır. Bu sayede özellikle retina ve damar tabakanın (koroid) özellikle damarsal yapıları incelenerek, başta diyabet ve hipertansiyonun göz komplikasyonlarında, sarı nokta hastalığına bağlı her türlü kanma tıkanma ve ödemin tespit edilmesi ve takibinde eşsiz bir inceleme yöntemidir. Yine  anjiyografi cihazı optik koherent tomografi cihazıyla bir arada kullanılarak retina ve koroidin tüm edinsel ve kalıtımsal  hastalıklarına tanı konulabilir, mevcut hastalıkların takibi yapılabilir. Test her iki göz için toplamda 15-45 dakika içinde gerçekleştirilebilir.

Argon Lazer Cihazı: Bu cihaz yakıcı-koagule edici bir laser kaynağıdır. Gözün arka kutbunda-retinada diyabet veya diğer damarsal hastalıklara bağlı ödem ve kanamaların tedavisinde kullanılır. Bu sayede şeker hastalarının görme kayıpları ve ileride geçirebilecekleri riskli ve büyük ameliyatlar engellenmiş olur. Ayrıca retinadaki yırtık ve deliklerin tedavisinde, ameliyat boyutuna gelmesinin önlenmesinde eşsiz bir cihazdır. İşlem her iki göz için yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Şeker hastalığında en az beş seans uygulanır.

Haber Merkezi

Editör: Vitrin Haber