Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Tarama Merkezi'nden Gerze Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik "Sigaranın Zararları ve Bırakma Yöntemleri" konulu seminer verildi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Hatice Köroğlu, sigara içme yaşının gün geçtikçe düştüğünü belirterek, bu problem karşısında Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilçelerde bulunan meslek yüksekokulları, liseler ve diğer eğitim kurumlarını ziyaret ederek, öğrencilere sigaranın zararlarından bahsedip, bırakma yöntemlerini anlattıklarını ifade etti.

Sigaranın vücut savunma sistemini yıkarak sağlık açısından ciddi tehlike oluşturduğunu belirten Köroğlu, bir sigaranın vücuda yaymış olduğu radyasyon oranı ile 20 röntgen çekimi yapıldığı zaman vücuda alınan radyasyon oranının eşit olduğunu, sigaranın içerisinde belli bir miktar alkol olduğunu ve her sigara içişte çekilen dumanın 50 binee yakın hücreyi öldürdüğünü kaydetti.

Dr. Hatice Köroğlu, nikotin bağımlılığının sorunun sadece yüzde 5 ‘i olduğunu ve bu bağımlılığın 3 gün sürdüğünü aktararak şöyle devam etti:
"Onu da bitirmek için hiçbir şeye ihtiyacınız yoktur, vücudunuz onu kendisi zaten halleder. Asıl sorun psikolojik bağımlılıktır. Sorun irade zayıflığı değil, irade çatışmasıdır. Peki bu ne demek? Bir yanımız bırakmak ister bir yanımız da içmek ister. Asıl yapılması gereken şey de bırakma isteğiyle değil içmek isteyen tarafla uğraşıp onu bitirmektir. Çünkü içmek isteyen taraf bir kere biterse içmemek için irade gücüne gerek kalmaz. Yani içme isteği bir kere biterse içmemek için irade gücüne ihtiyaç yoktur."
Editör: Vitrin Haber