Sinop İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kanser hastalığı ve bu hastalıktan korunma yolları ile tedavileri hakkında bilgilendirme yapıldı. 

Sinop İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada doğru zamanda doğru teşhis ve tedavi ile kanser hastalığının önlenebildiği aktarıldı. Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar imzası ile yayımlanan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada yer alırken 2014 yılı istatistiklerinde kalp damar hastalıklarını geride bırakarak birinci sıraya yerleşmiş önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır.

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
Kanserin erken teşhisinde, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir.

Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için ulusal standartlar belirlenmiş ve yayınlanmıştır. Bu çerçevede; ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40'a indirilmiştir.  Biz de Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 40-69 yaş aralığındaki kadınların taramalarını (muayene ve mamografilerini) ücretsiz olarak KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’de yapmaktayız. 

Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) testi programına 2014 yılında HPV-DNA testleri ilave edilmiştir. Sinop’ta  yine bu yaş aralığındaki kadınlar HPV-DNA testlerini her 5 yılda bir KETEM’ de ücretsiz olarak yaptırabilirler.

Bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde, 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile yine ücretsiz olarak taranmaları sağlanmaktadır. Sinop’ ta Aile Sağlığı Merkezlerinde (Aile Hekimliği) ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi içinde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’ nde bu taramayı da halkımızın hizmetine sunduk.

Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Kanserle mücadelede halkımızın kanser konusunda bilinçlendirilmesi için çalışmalarımıza 2015 yılında ivme kazandırarak Sinop’ ta kanser taramasını yaptırmayan vatandaşımızın kalmaması için tüm gücümüzle çalışacağız.”

Editör: Vitrin Haber